A rovat kizárólagos támogatója

A világon az atomerőmű-építések fővállalkozói szerződései vagy az üzemanyag-ellátási szerződések sehol sem nyilvánosak, még az Egyesült Államokban sem – mondta az Origónak Aszódi Attila. A paksi bővítésért felelős kormánybiztos nem tart attól, hogy az uniós intézmények blokkolják majd az új erőmű megépítését. Úgy látja, az atomerőmű lényegesen nagyobb ellátásbiztonságot nyújt, mint a nap vagy a szélerőművek.

Aszódi Attila az Origónak többek között arról is beszélt, hogy az oroszok nem fognak kihátrálni a paksi beruházásból.
Komoly ellátásbiztonsági kockázatot hordoznak a nap- és szélerőművek.
Biztosan emelkedni fog az áramár a következő évtizedben, így nem lesz veszteséges Paks2.
Aszódi szerint nem lesz áram, ha egy következő kormány leállítja a beruházást.

Lesz Paks II.?

Lesz! Miért ne lenne?

Egy kötelezettségszegési eljárás, egy mélyreható vizsgálat, és egy jogi próbaeljárás is zajlik a projekt ellen. Mindennek ellenére a projekt meg fog valósulni? Mitől ilyen optimista

Számos kérdésben sikerült már Brüsszel jóváhagyását megszereznünk: az Európai Bizottság 2014 elején hozzájárult a magyar–orosz államközi szerződés aláírásához, biztosított az erőmű fűtőanyaggal történő ellátása, illetve energia- és klímapolitikai, ellátás- és nukleáris biztonsági, valamint hulladékkezelési szempontból is rendben lévőnek találta a bizottság a projektet, amelyről kimondta, hogy teljesíti az Euratom Egyezmény célkitűzéseit. Természetesen minden ilyen nagy projekt részletes vizsgálatnak van kitéve.

Mennyi ideig tarthatnak ezek?

Az egész egyeztetési folyamat 2013 vége óta folyik, azóta folyamatos a konzultáció, a párbeszéd. Igaz persze, hogy a beszerzési ügyben is például két évbe került, mire megismerhettük az unió hivatalos álláspontját, de bízunk benne, hogy a következő hónapokban ez a kérdés is rendeződik. 

A másik két eljárás mit érint?

Az egyik az állami támogatás kérdése. A bizottság ebben az ügyben mélyreható vizsgálatot indított, hogy harmadik feleket is be tudjon vonni – Brüsszel szeretné kinyitni a folyamatot azon tagállamok, piaci szereplők előtt is, akik szeretnék kifejteni a véleményüket, észrevételeiket. Ez egy új szintje a konzultációnak, amely ennek köszönhetően nyitottabbá is válik. A másik – pilot szakaszban lévő – eljárás a Paks II. törvénynek az adatok nyilvánosságát érintő 5. paragrafusára vonatkozik – itt a környezetvédelmi főigazgatóság intézett kérdéseket a kormányhoz.

A magyar kormány és az EB vitája nem vezethet el ahhoz, hogy az EB végül leblokkolja az egészet? 

Jól látszik, hogy az energetika „forró téma" marad a következő években is – nemcsak az Európai Unióban, hanem minden meghatározó fejlett és fejlődő országban. Ilyen értelemben biztosan ki van téve politikai vitáknak is, hiszen a klímavédelem, az ellátásbiztonság, a gazdaságos áramtermelés mindenhol érinti az államok érdekeit, így a kormányoknak is foglalkozniuk kell ezekkel a kérdésekkel.

A végén tudnak kompromisszumot kötni? 
FOLYTATÁS AZ ORIGÓN  >>>

 

Paks 2: a kivezető út

Paks 2: a kivezető út

A paksi beruházást vizsgáló uniós döntések kimeneteléről, a korrupciós eljárások jelentőségéről kérdezte a Magyar Narancs a vizsgálatok egy részét kezdeményező Jávor Benedeket, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselőjét. A beszélgetés végére kiderült, hogy Orbán Viktor Európa egységét is veszélyezteti.

Kapcsolódó anyagok:

Paks 2: a kivezető út

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás