A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: MTI - AFP

A természetvédelmi területek és nemzeti parkok Oroszországban kihalás elé néznek. Jóllehet a tavasszal a moszkvai kormányzat reformot hirdetett ezen a területen, de ez eddig egyenlő a cserbenhagyással.

Azzal együtt, hogy a múlt hónap óta a védett területek a természeti kincsek felügyeletét ellátó szövetségi szolgálat fennhatósága alá tartoznak.
Egy vezető orosz környezetvédelmi illetékes, a WCPA világszervezet képviselője emlékeztetett, hogy március előtt legalább volt egy főhatósága a nevezett intézményeknek, a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma. Azóta azonban már nem tartoznak állami irányítás alá, jóllehet 135 ilyen területe és parkja van Oroszországnak és ezek az ország területének mintegy két százalékát foglalják el. Tavasz óta csökken a nekik folyósított pénz és még tovább is apadhat – mondta a WWF orosz képviselője.
A természetvédők az amerikai és kanadai modell meghonosítását, azaz egy szövetségi (állami) ügynökség életre hívását javasolták a kérdés megoldására, mert ez idő szerint, és gyakorlatilag a Szovjetunió összeomlása óta, a természetvédelmi térségek elsősorban a nem kormányközi szervezetek és a helyi hatóságok gyenge finanszírozói támogatásából próbálják magukat fenntartani. A kereskedelmi tevékenységet a nemzeti parkoknak és természetvédelmi területeknek törvény tiltja Oroszországban.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás