Hirdetés

Az LMP véleménye szerint a Roszatom nevű társaság fogja majd végrehajtani a Paksi Atomerőmű bővítését. A párt szerint ezt jelzi, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az orosz cég prágai rendezvényén jelentette be, hogy hamarosan kiírják a bővítésről szóló pályázatot.

Kovács Pál államtitkár szerdán Prágában a Közép-európai Atomenergetikai Ipari Fórumon beszélt arról, hogy várhatóan az év végén, a jövő év elején megjelenik a pályázati kiírás a Paksi Atomerőmű legfeljebb két blokkal történő bővítésére a jelenlegi telephelyen. Az államtitkár az orosz Roszatom szervezésében zajló rendezvényen előadást tartott a magyar energetika helyzetről. Kovács Pál újságíróknak elmondta: a magyar sajátosságokra szabott tendert a Magyar Villamos Művek (MVM) írja majd ki. Számítások szerint reálisan mintegy 30 százalékot tehetne ki a magyar beszállítói részvétel a beruházásban, 218 magyar cég tudna bekapcsolódni a munkába.

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője közleményében az elhangzottakat úgy értékelte, hogy "az Orbán-kormány felajánlotta a magyar energiarendszert Oroszországnak". Orbán Viktor, aki a rendszerváltás idején talán legélesebben követelte a gyarmati viszony felszámolását, most "gyakorlatilag eladja az országot, kiárusítja Magyarország függetlenségét" – írja. A politikus úgy fogalmaz, hogy a bejelentés helyszíne és az időzítése aligha véletlen: "ezek után aligha akad olyan ágazati szakember, aki kételkedne benne, hogy a projektet már odaígérték Oroszországnak, és az idejekorán megszületett deklarációval nyilván a hazai politikai vitának is elébe akartak vágni".

Az LMP szerint ugyanakkor az atomerőmű-bővítés kapcsán nem lehet megspórolni az érdemi szakmai, társadalmi és politikai vitát. A bővítést kizárólag az állami MVM és a kormány illetékesei tekintik kikerülhetetlennek, az energiaszektor összes többi szakértője legalább is kétségbe vonja a szükségszerűségét és ésszerűségét. Az országnak nem egy oroszoktól függő, finanszírozhatatlan megaberuházásra, hanem az energiahatékonyság növelésére, a megújuló energiaforrások kihasználásának fejlesztésére, és a helyi igényeket lehetőleg helyben kiszolgáló, rugalmas energiatermelő rendszerekre van szüksége – közölte a politikus.

Kapcsolódó anyagok:

Még az idén jöhet a paksi bővítési tender

Paksra ugrik a Roszatom

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás