A rovat kizárólagos támogatója

Az orosz határőrség felfegyverzett emberei tegnap megszállták a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet Arctic Sunrise nevű jégtörőjét, amelyen az aktivisták az északi sarkvidéki olajkitermelés ellen tiltakoztak – közölte a Greenpeace moszkvai szóvivője.
Demonstráció ma 13.00 a budapesti Orosz Nagykövetség előtt.

Az Arctic Sunrise nevű jégtörőt a levegőből foglalták el a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB, korábban KGB) gépfegyveres határőrei, akik egy helikopterről, kötélen ereszkedtek le a fedélzetre. Az aktivistákat és a legénységet összeterelték és térdre kényszerítették, miközben a szolgálat emberei átkutatták a hajót. Néhány aktivistának sikerült bezárkóznia a rádiós szobába, és onnan adtak hírt a történtekről – mondta el az Interfax hírügynökségnek a szóvivő.

Az incidens a Barents-tengerből nyíló Pecsora-öbölben történt. Az aktivisták előző nap megpróbáltak felmászni a Gazprom orosz gázipari cég Prirazlomnoje nevű platformjára, de a határőrség figyelmeztető lövésekkel megakadályozta őket ebben. Közben kettőt őrizetbe vettek közülük, és átszállítottak a határőrség hajójára.

Az orosz külügyminisztérium bekérette a holland nagykövetet, és tiltakozó jegyzéket adott át neki, az Arctic Sunrise ugyanis Hollandiában van bejegyezve. A Prirazlomnoje környékén 72 millió tonnára becsülik az olajkészletet. A tervek szerint jövőre kezdi meg a kitermelést.

A Greenpeace Arctic Sunrise jégtörőjének orosz megszállása 2013 szeptember 18A Greenpeace Arctic Sunrise jégtörőjének orosz megszállása 2013 szeptember 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Greenpeace szeptember 18-án békés, erőszakmentes tüntetésbe kezdett a sarkvidéki olajfúrások ellen az orosz Gazprom vállalat Prirazlomnaja tengeri fúrótornyánál, nemzetközi vizeken.  Az Orosz Parti Őrség indokolatlanul agresszíven, fegyveres fenyegetéssel reagált, majd szeptember 19-én elfoglalta a Greenpeace Arctic Sunrise nevű hajóját is, megsértve ezzel több tengerjogi egyezményt is.

MA felkeressük a budapesti Orosz Nagykövetséget, hogy átadjuk a követeléseinket tartalmazó levelet:

– Engedjék szabadon az Arctic Sunrise-t és legénységét;
– Az orosz hatóságok az olajvállalatok pusztító sarkvidéki tevékenységeit akadályozzák meg, ne a békés, erőszakmentes tüntetéseket.

Csatlakozz te is! 

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő kampányszervezet. Minden megmozdulásunk erőszakmentes, ez érvényes a fenti demonstrációra is. Hisszük, hogy a jogainkért való kiállás, a polgári engedetlenség békés eszközökkel éri el igazán a célját. Kérünk minden csatlakozót, hogy a helyszínen is ezen alapértékekhez tartsa magát! Részletek >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás