A rovat kizárólagos támogatója

A Paks II. Zrt. benyújtotta a két új blokkra vonatkozó létesítési engedély kérelmet a nukleáris hatóságnak – jelentette be ma Süli János tárca nélküli miniszter Pakson, ahol elsőként a térség polgármestereinek tartott fórumon számolt be a lépésről. Drága atomerőmű helyett olcsó, gyorsan üzembe helyezhető megújulók jelentik a megoldást a klímaválságra – véli a Greenpeace

A miniszter hangsúlyozta: a dokumentáció alátámasztja, hogy a Paksra tervezett blokkok minden tekintetben megfelelnek a magyar és európai uniós szabályoknak, biztonsági követelményeknek. Süli tájékoztatása szerint a cég az ütemterv szerint nyújtotta be az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) a két új paksi blokkra vonatkozó létesítési engedély kérelmet.

A dokumentáció egyébként 283 ezer oldalas. Az OAH visszaigazolása a dokumentáció befogadásáról a fórum közben meg is érkezett, amit Süli János történelmi pillanatnak nevezett.  Az engedélyezési dokumentáció ellenőrzésére a hatóságnak 12 hónap áll rendelkezésére, amelyet 3 hónappal meghosszabbíthat. Az OAH a bírálatba a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségen keresztül nemzetközi szakértőket is bevon. Ez idő alatt változatlanul intenzív lesz a kapcsolattartás az Országos Atomenergia Hivatallal, a hatóság az értékelés során további adatokat, információt kérhet a projektcégtől – tette hozzá.

Az Európai Bizottság döntése alapján a létesítési engedély kérelem benyújtását követően három hónappal lehet kérelmezni a földmunkák elkezdését.

Süli elmondása szerint a bírálatra ez esetben három hónapja van az OAH-nak, így az engedélyek birtokában akár 2021 elején megkezdődhetnek a létesítést megelőző területelőkészítő földmunkák. A főépület építéséhez az engedélyt 2021 őszén kaphatja meg a társaság.  Süli emlékeztetett, hogy két, a Roszatom által kifejlesztett VVER-1200-as 3+ generációs blokk épül Pakson, a meglévő egységektől északra.

Kitért arra is, hogy már most folyamatos a munka a felvonulási területen: elkészült a transzformátorállomás, szerkezetkész a megrendelő és a fővállalkozó számára készülő két irodaház, illetve az üzemi konyha és étkező. Hamarosan kezdődik az Erőmű-beruházási Központ kivitelezése is az új blokkok helyszínének közvetlen szomszédságában. Mindemellett jól halad az a terület előkészítési munka, amelynek zárásaként az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. átadja az új blokkok területét a projektcég számára. MTI.


Paks II. engedélyeztetése helyett a megújulók terjedését kell támogatni

A kormányzati kommunikáció szerint Paks II. létesítési engedélykérelmét ma nyújtották be. Ez legalább négyéves csúszásban van az eredeti tervekhez képest. Ennek oka lehet a projekt előkészítetlensége, a rossz projektmenedzsment, vagy az orosz fél alkalmatlansága. Az pedig még továbbra is kérdéses, hogy az ügyben eljáró Országos Atomenergia Hivatal mikor adja meg az engedélyt. Amit biztosan lehet tudni: a késedelmek az atomerőművi projektek esetén is drágulást okoznak [3]; a klímaválság kellős közepén pedig nem lehet játszani az idővel. Az országnak a lehető leggyorsabban megbízható, biztonságos és tiszta energiára van szüksége.

Ezt az Európai Unió országai már felismerték. Az évezred kezdete óta óriási ütemben fejlődött az EU-ban a szél- és napenergia, míg a nukleáris energia látványosan visszaszorult. A szélerőművek beépített teljesítménye 164 GW-tal nőtt (ez 82 paksi atomerőműnek felel meg), a naperőműveké 116 GW-tal (ami 58 paksi atomerőmű teljesítménye), addig az atomerőművek kapacitása 19 GW-tal csökkent (azaz 9,5 paksi atomerőművel egyenértékű nukleáris teljesítmény tűnt el az unió országaiban). A fejlődés eredményeképpen ma már megújuló energiából állítják elő a legtöbb villamos energiát az Unióban (34,6% 2019-ben). Ezek közül a legfontosabb a szélenergia volt 2018-ban.

De nemcsak Európában, az egész világon is azt mutatják a trendek, hogy új erőművek esetében a szél- és naperőművek termelik a legolcsóbb villamos energiát. 2019-ben messze a megújulókba fektették a legtöbbet (310,6 milliárd dollárt) a villamosenergia-szektorban a világon: nyolcszor annyit, mint atomerőművekbe, és csaknem kétszer annyit, mint atom- és fosszilis erőművekbe összesen.

kép: Sarkadi Péter Greenfo

Mindeközben Magyarországon 2006-ban adtak ki utoljára engedélyt szélerőmű építésére, az utolsót 2010-ben helyezték üzembe. 2016-ban pedig – indoklás nélkül – olyan szabályozás született, amelynek értelmében ma Magyarországon lehetetlen szélerőművet engedélyeztetni.  A napenergia lakossági felhasználását továbbra is akadályozza, hogy magas adók és járulékok terhelik. A kormány nem ösztönzi eléggé az energiatakarékosságot sem – pedig a klímavédelem szempontjából minden energiapolitika alapja ez kell legyen. Nincsenek sem számában, sem minőségében megfelelő támogatási programok energiahatékonysági beruházásokra.

„Abszurd, hogy a magyar kormány továbbra is rengeteg közpénzt tervez önteni a végeláthatatlan Paks II.-projektbe, hogy valamikor a jövőben üzemelhessen egy drágán termelő, a biztonságunkat folyamatosan fenyegető, radioaktív és nukleáris hulladékokat előállító atomerőmű. Eközben pedig gyakorlatilag betiltotta a szélerőművek építését. Ez a nemzetközi trendekkel és a magyar lakosság érdekeivel is szembemegy. A klímaválságban a magyar kormánynak az olcsón termelő, gyorsan üzembe helyezhető megújulók elterjedését kell minden erejével segítenie. A jövőnkről, a biztonságunkról van szó” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

A Greenpeace Magyarország azt várja a magyar kormánytól:

  • Tegye lehetővé újra a szélerőművek engedélyeztetését Magyarországon.
  • Csökkentse a napelemek és napelemes rendszerek áfáját 27%-ról a kedvezményes 5%-ra.
  • Csökkentse a napelemeket sújtó, magas környezetvédelmi termékdíjat legalább az uniós szintre, és vonja vissza a háztartási erőművekre vonatkozó elosztói teljesítménydíjat.
  • Kedvezményes hitelekkel támogassa a lakosság napenergiás beruházásait.
  • Biztosítson gyors, egyszerű ügyintézést, lakossági tanácsadást a zöld energetikai beruházásokra.
  • Tegyen elérhetővé érdemi támogatási programokat, ösztönzőket energiahatékonysági és -takarékossági beruházásokra.

A Greenpeace Magyarország szakértői blogja a Paks II.-projektről, elemzésekkel, információkkal: paksameta.hu


Nyitókép: Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelõs tárca nélküli miniszterjelölt kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén az Országházban 2018. május 15-én. MTI Fotó: Soós Lajos

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás