A rovat kizárólagos támogatója

A magyar sajtó 2017-ben tele volt Gyöngyi Krisztián halálhírével, de igazán senkinek nem volt fogalma arról, milyen elképesztő utat járt be, ki is ez az ember, akit egyik védence öklelte fel halálosan a ruandai Akagera Nemzeti Parkban. Podcastunk az álmok eléréséről, Afrikáról, fajmentésről, akaraterőről, természetvédelemről, és még sok-sok érdekességről.

A kiskunhalasi Gyöngyi Krisztián 21 évesen fejébe vette, hogy matróz lesz, éppen akkor amikor a MAHART tengerjáróit eladták. Szisztematikusan olvasni kezdett Afrikáról, az orrszarvú-háborúról, elhatározta, életét ennek az ikonikus fajnak, a keskenyszájú vagy fekete orrszarvúnak a megmentésére szenteli. Hatalmas küzdelmek, és megannyi kanyar után jutott el szeretett Afrikájába. Amikor meghalt, a felesége, aki szintén a rinocéroszokkal dolgozott, illetve a másfél éves kislánya ott volt a nemzeti parkban.

Balogh Boglárka tavaly kereste meg a megözvegyült Bedő Orsolyát, most pedig megszületett Krisztián életrajzi kötete Orsi elbeszélései alapján.  Az orrszarvúk hajnala c könyvet Estellának, a közös lányuknak dedikálták. De a kötet nem csak Krisztiánról szól, hanem arról is, hogyan áll fel egy nő, akinek élete szerelme ottmaradt a bozótban, hogyan építi magát újra egy fél arcbénulás után úgy, hogy ott van a kicsi lánya.

Szóval állatvédelem, álmok elérése, Afrika, és persze az ikonikus faj megmentése. Erről szól Sarkadi Péter mai beszélgetése Balogh Boglárkával, a National Geographic Magyarország munkatársával.

Amire választ kaphatnak hallgatóink:

— Hány évig élt Júlia, a park „alapító” nősténye?
— Mire kell ügyelni az orrszarvúak befogásánál?
— Hogyan neveljünk egy kislányt a szavannán?
— Milyen a vadakkal közös társbérlet?
— Hogyan lett egy kirúgott jogászból terepi állatvédő, újságíró?

Bár Krisztián az évek alatt semmiféle hazai elismerést vagy támogatást nem kapott, azt már sikerült elérni, hogy ennyi év után a kenyai magyar nagykövet a győri állatkert segítségével táblát avatott 2022 szeptemberében Ruandában Krisztián emlékének, így neve felkerült Afrika-imádó nagy magyarjaink közé.

A podcastban részletek hangzanak el a Halasrádió 2017 januári műsorából, melyben Csányi Ágnes beszélgetett, az éppen Kiskunhalasra hazalátogatott Gyöngyi Krisztánnal.

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek