A rovat kizárólagos támogatója

A törvény a hagyományos magyar vadászati kultúra, a hagyományos vadászati módok fenntartására és támogatására törekszik úgy, hogy a vadászati módokat és eszközöket a 21. századi elvárásokhoz mérten alakítja. Könnyít a vadgazdálkodók és ezzel együtt a vadászok adminisztrációs terhein, továbbá egyszerűsíti a vadgazdálkodási tervezést.

A parlament november 17-ei ülésén 147 igennel, 8 nemmel és 32 tartózkodással fogadta el A vad védelmével, a vadgazdálkodással, valamint a vadászattal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló jogszabályt. 12 honatya nem szavazott. A törvény lépcsőzetesen lép hatályba, egyes passzusai 2016. január 1-jétől élnek majd.

A törvénymódosításhoz az LMP frakció 3, az MSZP 2, a Jobbik pedig 3 módosító javaslat fenntartását indítványozta, ezek közül az Országgyűlés egyet sem támogatott. A Törvényalkotási bizottság összegző módosító javaslatát 173 igennel, 7 nemmel és 6 tartózkodás mellett fogadták el, 13-an nem szavaztak.  A szavazás részleteit itt találja.
A módosított Vtv. és végrehajtási rendelete is lépcsőzetesen lép majd hatályba. Azon passzusok, amelyek 2016. január 1-jétől élnek, rövidesen megjelennek majd a Magyar Közlönyben.

—————————————————————————–

A közel egy éves jogszabály-előkészítő munka eredményeként 2015. november 17-én az Országgyűlés elfogadta az új vadgazdálkodási törvényt. A szabályozás megszületését számos szakmai egyeztetés és fórum előzte meg. A törvény középpontjában a vad, mint a természet része áll: a vele való gazdálkodás ennek értelmében csak nagyobb tájegységi rendszerben, felelős, önálló vadgazdálkodásra képes egységekben képzelhető el. Az üzemtervi ciklus húsz évre történő növelésével hosszú távra biztosítottá válik a vadgazdálkodási tevékenység szakszerűsége és a vadállomány minőségének megőrzése. A módosítás számos, régóta fennálló problémára jelent megoldást, fontos törekvése továbbá a földtulajdonosok és vadászok közötti harmonikus kapcsolat kialakítása. A földtulajdonosok a vadászterületek kialakításának folyamatába továbbra is döntően beleszólhatnak, határozhatnak a hasznosítás formájáról, a vadászatra jogosulttól a haszonbérleti díj előlegét időbe megkapják.  A törvény meghatározza a hivatásos vadászok alkalmazási feltételeit, munkájukat pedig a szakirányítási és szakigazgatási feladatokkal ellátott, állami alkalmazásban álló tájegységi fővadász fogja segíteni. 

Alapvetően megújul a vadkár rendezése is.

A felek védelme érdekében a törvény rögzíti a földhasználó és a vadászatra jogosult kötelezettségeit a megelőzésben. A jövőben a gazdák kárviselési kötelezettsége a bekövetkezett kár tíz százaléka lesz. Abban az esetben pedig, ha a vadgazda nem teljesíti a kötelező vadelejtési tervét, a következő vadászati évben a teljes kárt meg kell térítenie. A szakma régóta hangoztatta, hogy módosítani szükséges a régi trófeabírálati rendszert. Ezentúl a vadászati hatóság minősíti a vad elejtésének szakszerűségét, és a szakszerűtlen minősítés után a trófea nem kaphat érmet. 

A minőségi vadgazdálkodás felé tett fontos lépés a nagyvaddal kapcsolatos állományszabályozás előtérbe helyezése, a szabad területi vadállomány védelme, valamint az apróvad-gazdálkodás számára kedvezőbb feltételek teremtése. Ugyanezt a célt szolgálja a kötelező haszonbérlet bevezetése és az elhúzódó területviták kiküszöbölése a hatósági közreműködés segítségével – írta sajtóközleményében a Földművelésügyi Minisztérium.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás