Hirdetés

Az osztrák kancellár bejelentette, hogy az Európai Bírósághoz fordul, miután az osztrák környezetvédelmi miniszter az akaratával szemben, „jogellenesen” hozzájárult az EU zöld megállapodásának egyik kulcsfontosságú elemének hatálybalépéséhez az EU-tagállamok környezetvédelmi minisztereinek luxemburgi találkozóján.

Az ügy előzménye: Történelmi siker és az Európai Unió erősen degradált élőhelyeinek nagyon fontos a mai nap (2024. június 17) fő híre, hogy kis többséggel ugyan (1,67%+ a kötelező 65%-os lakossági kívánalom felett), de az EU Környezetvédelmi Tanácsa elfogadta az új Természet Helyreállítási Jogszabályt. Az új kötelező érvényű direktíva, aminek kidolgozása az EU Zöld Megállapodás keretében történt, nem megint valami zöld őrület. A jogszabály nem csak a biológiai sokféleség megőrzése és a klíma alkalmazkodás miatt fontos, de azt is jó lenne megérteni, hogy egy egészséges emberi társadalom, csak egy egészséges bioszféra esetén lehetséges. RÉSZLETES CIKKÜNK >>>

Karl Nehammer azt írta, „senki sem helyezheti magát a törvények fölé”. A kancellár pártját, az Osztrák Néppártot (ÖVP) irányító Christian Stocker pedig az ügyről azt mondta, „hatalommal való visszaélés” miatt jogi eljárást fognak indítani Leonore Gewessler környezetvédelmi miniszter (nyitóképünkön) ellen, mivel elfogadhatatlannak tartják, hogy „nem tartotta tiszteletben az érvényes jogi rendelkezéseket”.

Leonore Gewessler a szavazás után a döntését azzal indokolta, hogy az igen szavazatával „jelzést akart küldeni”, mert egyértelműen „bátor döntésekre van szükség akkor, amikor a jövő generációk boldogulása forog kockán”, és „egyetlen kormány és párt sem hagyhatja figyelmen kívül a környezet- és természetvédelmet”.

Ausztria eddig mindig tartózkodott a zöld megállapodás szavazásain, mivel az osztrák belpolitikában nézetkülönbségek vannak a megállapodásról. Ez számít a legkomolyabb nézeteltérésnek az ÖVP és a Zöldek részvételével létrejött kormánykoalíció négy évvel ezelőtti hivatalba lépése óta.

Az Európai Parlamentben szintén komoly vitákat kiváltott, a természet helyreállításáról szóló rendelet annak érdekében vezet be intézkedéseket, hogy 2030-ig az EU szárazföldi és tengeri területeinek legalább 20 százalékát, 2050-ig pedig lehetőleg valamennyi ökoszisztémát helyreállítsanak, illetve megakadályozzák az élőhelyek romlását. (MTI)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás