A rovat kizárólagos támogatója

2019 tavaszáig az 5 G EMFR technológiáról nálunk még hallani sem lehetett. A lényegéről legfeljebb azok tudhattak, akik a világháló segítségével kutatták angolul az e tárgyú szakirodalmat. Aztán hozzánk is berobbant. De vajon mennyire veszélyes ez ránk? Kísérleti nyulak vagyunk?

A Kormány az ország versenyképességének megalapozására kidolgozta a Digitális Jólét Programot (DJP), amelynek célja a „gigabit társadalom” építése. Ezen belül a mezőgazdaság részére meghatározta Magyarország Digitális Agrár Stratégiáját. (DAS: 1470/2019. /VIII. 1./ Korm. hat.) Mindkét program az 5 G EMFR sugárzására épül. E döntések alapján a Vodafone távközlési cég a főváros belső kerületeiben és a Duna vonalán 33 állandó bázisállomást telepített és 2019 X. 18 – tól 3,5 GHz sávon elindította hazánk első 5 G hálózatát. Ezt az országos rendszer kiépítése – később a magasabb frekvencia tartomány alkalmazásával – követi.

A Vodafone, mint környezethasználó a telepítést a nélkül végzi, hogy az új minőségű sugárzás esetleges egészségügyi kockázatairól és az élővilágot fenyegető veszélyeiről az érintett lakosságot tájékoztatná és az engedélyezési eljárásba bevonná.

Arról sincs köztudomás, hogy a környezethasználati engedély megadása előtt a környezetvédelmi hatóság folytatott – e – az EMFR sugárhatás következményeit tisztázó – környezeti hatásvizsgálatot. Az egyetlen hivatalos vélemény pedig az 5 G – ről a közvéleményt teljes bizonytalanságban tartja. Az illetékes közigazgatási szakpolitikus a hírközlő szerveknek ui. az 5 G felől úgy nyilatkozott, ami egyszerre állítja annak veszélytelenségét és azt, hogy az egyértelműen nem zárható ki.

Az alábbi részletes tanulmány a Százak Tanácsának a Magyar Tudományos Akadémia – állásfoglalás iránti kérelméhez benyújtott, Tanka Endre (az MTA doktora, professor emeritus KRE ÁJK) által írt Mellékleten alapul.

♠ 5G EMFR Százak MTA (460 KB pdf.)

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek