A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Egy nemzetközi tudóscsoport a tájidegen fajok behurcolásának kockázatára figyelmeztet a Current Biology szaklapban megjelent tanulmányában, és azt állítja: károsíthatja az ökoszisztémákat a világ néhány régiójában Kína új selyemútja.

A szakértők szerint jelentős veszéllyel fenyegeti a helyileg honos fajokat és sokszínűségüket az „Egy övezet – egy út” kezdeményezés megvalósítása, a hat javasolt gazdasági folyosóhoz szükséges infrastruktúra kiépítése.

A kutatók, köztük a Kínai Tudományos Akadémia szakértői a hatékonyabb fajvédelmet és a biodiverzitás fenntartását célzó különleges alap kialakítását sürgetik. Becslések szerint a kezdeményezésben érintett országok területének 15 százalékán nagy a kockázata annak, hogy új gerinceseket hurcolnak be a régióba az emberek és rakományok szállítása közben. Az országok több mint kétharmadában pedig nagyon valószínű, hogy a behurcolt fajok otthon érzik majd magukat.

A veszélyek becsléséhez a tudósok világszerte 14 úgynevezett inváziós gyújtópontot határoztak meg, ahol a fajok behurcolása és megtelepedése különösen könnyen bekövetkezik. Ezek közül több az új selyemút 6 tervezett gazdasági útvonala mentén helyezkedik el.

Az új selyemút kiépítését sok kritika is éri, több helyen ellenállásba is ütközik. A 2017-es tanácskozás után ezért áprilisban újabb csúcstalálkozót rendeznek Pekingben, amire Hszi Csin-ping kínai elnök több magas rangú politikust vár.
 

Lelepleződött a Magyarországot is érintő kínai gigaprojekt

Lelepleződött a Magyarországot is érintő kínai gigaprojekt

Sokan tartanak attól, hogy a kínai áruk új, főként szárazföldi szállítási útvonalának szánt selyemútprojekt valójában a pekingi vezetés trükkös eszköze az ország világpolitikai befolyásának erősítésére. Ennél rosszabb a helyzet. Orbán a kínaiaknak is kiárusítja Magyarországot?

Vajon a kínai vezetés új selyemút programja – amelynek célja, hogy kiépítse a szárazföldi útvonalakat az ázsiai ország és Európa és a Közel-Kelet között – egy zseniális infrastruktúra-fejlesztési vízió vagy egy titkos számla, amelyen át sötét tervek megvalósítását finanszírozzák? Évek óta filozofálnak ezen az elemzők, miközben lehet, hogy a helyes válasz valami egész más – írta David Fickling, a Bloomberg publicistája két hete.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás