A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A globális klímaváltozás elleni harc fokozására szólította fel a világ államait az ENSZ-főtitkár, hozzátéve, hogy mélyül a szakadék a kormányok klímaváltozás elleni fellépése és a szakértők, valamint az emberek elvárásai között.
Az Ausztriában rendezett klímakonferencián António Guterres ENSZ-főtitkár videóüzenetében kiemelte: minden halogatás drámai következményekkel jár. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását az évtized végére 45 százalékra kellene csökkenteni, ugyanis az előrejelzések szerint a kibocsátás 14 százalékkal nőni fog. Továbbá leszögezte, hogy AZ UKRAJNAI HÁBORÚ A KLÍMAVÁLTOZÁST IS SÚLYOSBÍTJA, mert a világ vezető gazdaságai a harcok kirobbanását követően megduplázták a globális felmelegedésért leginkább felelős fosszilis tüzelőanyagok kitermelését. Az ilyen kitermelést célzó támogatások csak háborút, szennyezést és klímakatasztrófát okoznak.

A főtitkár felszólította az országokat, függetlenedjenek a szénenergiától 2040-ig – fejlett gazdaságok esetében 2030-at jelölte meg céldátumként –, és a fosszilis energiahordozók helyett térjenek át a megújuló energiára, amit „a 21. század béketervének” nevezett.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek