A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 24.hu

Az Orbán Viktor által gyakran szidott Európai Uniótól kapott 215 millió forintnyi uniós támogatást Tiborcz István erdősítésre. A támogatás az EU vidékfejlesztési forrásaiból ment, és vissza nem térítendő, ráadásul a teljes összeget finanszírozza, tehát Orbán vejének egy fitying önerővel sem kell beleszállnia.

A 24.hu megkereste Tiborcz István irodáját, és a válaszából az derült ki, hogy valahol a közép-magyarországi régióban fog zajlani az erdősítés, ami által egyfajta „zöldfolyosókat” hoznak létre, amivel hatékonyan támogatják a védett területeken kívül is a természetes vagy természetközeli élőhelyeket. Elsősorban olyan területeken erdősítenek, amelyek erősen erodáltak, 12–17 százalékos lejtésűek, és amelyek mezőgazdasági hasznosításra csak korlátozottan lennének alkalmasak.

Még azt is hozzáfűzték: „Tiborcz István úr őstermelőként biogazdálkodást folytat 300 hektáron több mint öt esztendeje. Ebben a szegmensben számos család megélhetését folyamatosan biztosítja a sikeres vállalkozás.”

Figyelemre méltó, hogy korábban épp a biogazdálkodásra történő áttérésre is vissza nem térítendő uniós támogatást kapott Tiborcz István. De erre a célra meglehetősen követhetetlenül és átláthatatlanul ítélték meg neki a támogatásokat:

Először 2017 nyarán nyert e célra 35 millió forint uniós pénzt, hogy Csabdi településen ökológiai gazdálkodásra térjen át. Azonban ez a pályázati hirdetmény hamarosan eltűnt a kormányzati pályázati portálról.

Majd egy 2018 áprilisi döntés alapján már 115 millió forint megítélt összeg szerepelt erre a célra a kormányfő vejének neve mellett. Ma már ez sem található meg a honlapon.

Jelenleg biogazdálkodásra való áttérés címén egy 2019 novemberi döntés található meg a kormányzati pályázati portálon, amely szerint 142 millió forintot ítéltek meg a kormányfő vejének.

Bár a hivatalos adatok többször is változtak az elmúlt években, a jelenlegi nyilvántartás alapján Tiborcz István valamivel több, mint 360 millió forint vissza nem térítendő európai uniós agrártámogatást nyert el.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek