A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A kibővített ülésen a V4-ek mellett Románia és Bulgária képviselője is részt vett.

A Fit for 55, azaz az Irány az 55 százalék nevű, komplex uniós klímavédelmi javaslatcsomagról rendeztek sikeres egyeztetést a V4-országok – hangsúlyozta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az egyeztetést követően tartott sajtótájékoztatón.

Az Európai Bizottság legújabb javaslata nagyjából 17 jogszabály-módosítást ölel fel, és ez fogja meghatározni a 2030-ra elérendő szén-dioxid-kibocsátást. Az államtitkár kiemelte: megjelent az a javaslat a bizottsági csomagban, hogy a szén-dioxid-kibocsátás költségeit kiterjesztenék a lakossági, illetve a közlekedési szektorra is.

A magyar kormánynak kiemelten fontos, hogy ne a magyar családok fizessék meg ezt a terhet, hanem azok a nagy szennyezők, amelyek ezért a szén-dioxid-kibocsátásért felelnek, amit a többi V4-ország, illetve Románia és Bulgária is támogat, így jó eséllyel közös V4-es álláspontot tudnak majd képviselni – közölte Steiner Attila.
Az államtitkár hozzátette: a találkozó másik fő célja az volt, hogy a novemberben Glasgow-ban megrendezendő klímakonferenciáról egyeztessenek, és felkészüljenek. Az államtitkár szerint ez is eredményes volt, sok, a régiót is összekötő közös pont van. Példaként említette a szén kivezetésének levezénylését és az igazságos átmenetet. Az elektromos közlekedés fejlesztéséről is egyeztettek. Az egyeztetések a jövőben többek között a finanszírozásról folytatódnak.

Nyitókép: A V4-ek Románia és Bulgária közös ülésen egyeztettek a Fit for 55, azaz az irány az 55 százalék nevű, komplex uniós klímavédelmi javaslatcsomagról  Fotó: MTI/Kovács Tamás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek