A rovat kizárólagos támogatója

A NASA friss műholdképei rávilágítanak az Egyesült Államokban zajló nem konvencionális szénhidrogén-termelés felfutásának környezetkárosító “mellékhatásaira”. Az elszaporodott fáklyázási tevékenységek következtében az amerikai olaj- és gázforradalom árnyoldala már az űrből is nyomon követhető.

Az elmúlt öt évben jelentősen bővült az amerikai nem konvencionális szénhidrogén-termelés, ami az energiahordozók, illetve főként a földgáz árának meredek eséséhez vezetett. A versenyképes áron elérhető energia miatt sok elemző az Egyesült Államok újkori iparosodását várja, aminek következtében ismét nagymértékben bővülhetnek a termelési ágazatok – írja a portfolio.hu.  A Nemzetközi Energia Ügynökség nemrég kiadott kiadványában, a Word Energy Outlook 2012-ben arról számolt be, hogy várakozásaik szerint az Egyesült Államok 2020-ra nettó földgáz-exportőr lehet, amelyet követően 2035-ra már közel teljes energiaellátása önellátóvá válhat.  Az olajpala-palagáz "forradalom elsősorban annak köszönhető, hogy újfajta eljárások jelentek meg a szénhidrogén-kutatásban és -termelésben.

A túlzottan dinamikus kitermelés-felfutásnak azonban már az űrből is jól látható hátulütői vannak, ugyanis a szállítói és feldolgozói infrastruktúra igen nehezen képes lépést tartani az újonnan termelésbe vont kutakkal, aminek eredményeképpen jelentősen megnövekedett a fáklyázások száma az Egyesült Államokban. A fáklyázás során a folyékony-szénhidrogén mellett feltörő gázok helybeni elégetését értjük, amikor nincs mód a felszínre hozott gázok (földgáz) hasznosítására, és ezért inkább eltüzelik azt.  A NASA a napokban által publikált műholdfelvételein az látszik, hogy egyes területeken oly annyira elszaporodtak a fáklyázó olajkutak, hogy az éjszaki képeken nehéz megkülönböztetni őket a városoktól.

Az alábbi képen a nem konvencionális olajtermelés egyik fellegvára, az észak-dakotai Bakken formáció látszik, amelynek érdekessége, hogy igencsak elhagyatottan, több száz mérföldre fekszik a legközelebbi nagyobb várostól. Az éjszaki műholdképről azonban korántsem ezt olvasnánk le, ugyanis a térség a fáklyázás hatására egy nagyobb, nyüzsgő városként hat.
 amerikai palagáz fáklyák éjszakai fényei a NASA képénamerikai palagáz fáklyák éjszakai fényei a NASA képén

A Financial Times témával kapcsolatos beszámolója szerint a fáklyázási gyakorlatból fakadóan az Amerikában újonnan termelésbe vont olajkutak mellett annyi gázt égetnek el, amellyel Chicago és Washington városát együtt el lehetne látni. A jelenség egyre többeket aggaszt, így a környezetvédőkön túl az olajtársaságok részvényeseit is, akik attól tartanak, hogy a fáklyázások terjedésének következtében a jövőben korlátozhatják majd az újabb termelési engedélyek kiadását.
TOVÁBBI RÉSZLETEK >>>

Kapcsolódó anyagok:

Palagáz aranyláz

Gázos európai palagáz tervek

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás