A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Százezer tonna metán került a levegőbe a Los Angeles környéki óriási gázszivárgással, amely októbertől februárig tartott. Ennyi metán üvegházhatása megegyezik azzal, amennyit több mint félmillió személyautó okoz egy év alatt az Egyesült Államokban. Ijesztő következtetésre jutottak a 112 napos kaliforniai gázszivárgást vizsgáló kutatók.

Az Aliso kanyonhoz vezető tározóaknán keletkezett léket február 11-én, több mint három és fél hónapon át tartó szivárgás után sikerült eltömíteni. A masszív metángázömlést az amerikai történelem legnagyobb gázkitörésének, a 2010-es mexikói-öbölbeli olajkitörés óta a legnagyobb természeti katasztrófának minősítik. A Los Angeles északi részén lévő földalatti gáztározóból egy léken keresztül 112 napon át áramlott az üvegházhatású metán. Egy ilyen baleset a földgázkitermelés során megmutatja, milyen könnyen veszélybe kerülhetnek a helyi és az országos klímavédelmi stratégiák.

Az egy évben szükséges gázkészlet tizedét világszerte ilyen földalatti tározókban tárolják – írták amerikai kutatók a Science című szaklap legújabb kiadásában. Stephen Conley, a davisi Kaliforniai Egyetem kutatója és munkatársai tanulmányuk elkészítéséhez azokat az adatokat elemezték, amelyeket a november 7-e és február 13-a között végzett 13 tudományos mérőrepülés során gyűjtöttek. Januárban szükségállapotot hirdettek a gáztározóhoz közeli Porter Ranchon, az egyik északi Los Angeles-i elővárosban. Körülbelül 11 ezer ott lakót telepítettek ki, sokan hányingerre, orrvérzésre és fejfájásra panaszkodtak.

"A metánszivárgás mértéke hihetetlenül nagy volt, a legnagyobb, amit valaha láttunk" – mondta Donald Blake, a tanulmány társszerzője, aki harminc éve méri a levegőben lévő szennyezőanyagokat szerte a világon. Az érintett település talajközeli levegőjében Blake nagy mértékben talált egyéb veszélyes anyagokat is, például a rákkeltő benzolt és egészségkárosító xilolt.

Csak Kaliforniában 340 földalatti földgáztározó van, ezek közül 160-at az a Southern California Gas üzemeltet, melyet a Porter Ranch-i szivárgásért is felelőssé tettek. Most azt vizsgálják, mi okozta a gázkitörést 2400 méteres mélységben, és miért tartott olyan sokáig a megfékezése. Az Aliso kanyonnal összeköttetésben álló gáztározó a negyedik legnagyobb az Egyesült Államokban. Elég földgázt tárolnak itt ahhoz, hogy egy hónapon át ellássa Dél-Kaliforniát. Az aknát 1953-ban fúrták olajkitermelés céljából, a 70-es évek óta használták földgáz tárolására. 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek