A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: index.hu

Az amerikaiak 2021-ben 51 millió tonna csomagolóanyagot, palackot és zacskót dobtak ki, ami fejenként körülbelül 140 kilogramm műanyagot jelent. Az összmennyiség 95 százaléka a hulladéklerakókban, az óceánokban vagy a légkörben szétszóródva végezte apró, mérgező részecskék formájában.

A Greenpeace új kutatása szerint az amerikai háztartásokban tavaly, egy év alatt keletkezett műanyaghulladék mindössze 5 százalékát hasznosították újra.

műanyagprobléma nem csak a mértéktelen fogyasztás vagy a lustaság miatt van – a Greenpeace szerint a helyzet valójában még akkor is rossz lenne, ha minden háztartás minden műanyagdarabot szétválogatna, és egy erre a célra fenntartott újrahasznosító üzemben dobná ki.  A jelentés szerint az Egyesült Államokban egyetlen műanyag csomagolástípus sem felel meg sem a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, sem az Ellen MacArthur Alapítvány új műanyaggazdasági kezdeményezése által használt újrahasznosítható definíciónak.

A legtöbb műanyag nem újrahasznosítható

Még a régóta újrahasznosíthatónak tekintett műanyagok – PET-palackok – újrahasznosítása is messze elmarad attól a 30 százalékos aránytól, amely az alapítvány céljának megfelelne. A többi műanyag újrahasznosítási aránya, amelyet emberek milliói használnak nap mint nap maradékok csomagolásához, ételhordáshoz vagy nem kívánt online vásárlások visszaküldéséhez, a Guardian szerint kevesebb mint 5 százalék.

Az olyan vállalatok, mint a Coca-Cola, a Pepsi, a Nestlé és az Unilever évtizedek óta ipari vállalkozásokkal együttműködve népszerűsítik a műanyag újrahasznosítását megoldásként a műanyag hulladék felszámolására. Az újrahasznosítás hipokrita megközelítése joggal háborítja fel azokat, akik szorgalmasan mosogatták a műanyag edényeket és palackokat, abban a hitben, hogy azok végül újabb műanyag csomagolássá válnak, amelyre a világnak valószínűleg nincs szüksége.

A legtöbb műanyag egyszerűen nem újrahasznosítható. Az Egyesült Államokban a hivatalos újrahasznosítási arány a 2014-es 9,5 százalékos csúcsról 2018-ban 8,7 százalékra esett vissza. Akkoriban az Egyesült Államok, sok más országhoz hasonlóan, több millió tonna műanyag hulladékot exportált Kínába, és azt újrahasznosítottnak számította, holott nagy részét elégették vagy lerakták. Miután Kína 2018-ban leállította a műanyag hulladék átvételét, mivel az alapvetően szemét, és túl szennyezett ahhoz, hogy újra lehessen hasznosítani, a kapacitáshiányt soha nem sikerült behozni, miközben a műanyag-felhasználás tovább nőtt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás