A rovat kizárólagos támogatója

Nem hozott érzékelhető változást az új betétdíjrendelet. A kis boltok legfeljebb cserére vesznek át üveget, a nagyokban viszont kétszer kell sorba állni. Közben fogyatkoznak a visszaváltható csomagolások.

Június 20-án lépett életbe a betétdíjak alkalmazásáról szóló kormányrendelet, de ettől nem vált könnyebbé a visszaváltás. Tapasztalataink szerint a kis boltokban még mindig legfeljebb cserére hajlandók, pedig most már ha a vevő igényli, ki kellene fizetniük a betétdíjat. A nagy élelmiszerüzletekben sem egyszerű a visszaváltás. A zuglói Tescóban például az áruház főbejáratától legtávolabb eső ponton, az épületen kívül veszik vissza a betétdíjas termékeket.

Cipekedés és sorban állás

Hétköznap délután van, négyen állunk sorban a tűző napon. Előttem két nyugdíjas asszony és egy hajléktalanforma férfi izzad. Az alkalmazott szerencsére gyorsan dolgozik: fajtánként külön válogatja a palackokat, rekeszekbe rakja, majd blokkot ad. Ezzel a papírral kell átbaktatni a jó kétszáz méterre lévő főbejárathoz. Itt a vevőszolgálatnál kapjuk meg a számla ellenében az üvegekért járó pénzt, de le is vásárolhatjuk a blokkon szereplő összeget. Tegnap a két sorállással és köztük a gyaloglással éppen 14 percig tartott a visszavétel. De ez még a jobbik eset. A lakásunk közelében (Budapest XIII. kerület) működő nagy forgalmú éjjel-nappali kereskedésben csak az ott árult háromfajta üveget veszik vissza, pénzt nem adnak, csak vásárlási lehetőséget.

A másik közeli boltban is csak az ott vásárolt palackot cserélik be. Több száz métert kell cipekedni a legközelebbi, máshol vett vagy a vendégek által hozott betétdíjas palackokat visszafogadó élelmiszerüzletig.

Üveg helyett műanyag palack

Noha a környezetvédelmi tárca (KVM) az eldobható csomagolások terjedésének megállítását várta a betétdíjrendelettől, úgy tűnik, nem válnak valóra a remények. A minisztérium szakértői szerint még kevés idő telt el. Az egy hónap nem elegendő a tendenciák megállapításához – mondták lapunknak.

Tapasztalataink szerint sok boltban inkább nem árusítanak betétdíjas termékeket, csak ne kelljen gondoskodni visszaváltásukról. A kisebb üzletekben mintha nem tudnának a visszaváltási kötelezettségről. A gyártók sem kedvezően reagáltak: folytatódott a betétdíjas csomagolások kivonása a piacról. Idén már nem lehet visszaváltani a betétdíjas pezsgősüvegeket és az Éva vermutos palackokat, nem kaphatók Golden Valley gyümölcslevek sem. Mostanában az üveges, betétdíjas paradicsomlevek és a Szobi szörpök is eltűnőben vannak a polcokról. (Úgy tudjuk, nem szűnt meg a gyártásuk, csak az üvegcserével bajlódni nem kívánó boltok nem rendelnek belőlük.) Ráadásul mind több bort töltenek egyedi, nem betétdíjas palackba, s megállíthatatlanul terjednek a dobozos sörök.

A gyártók azzal érvelnek, hogy csökken a kereslet, ezért egyre kevesebb italt töltenek betétdíjas csomagolásba. A betétdíj egyébként nem kötelező, lehet e nélkül is többutas palackot forgalmazni. Tény, hogy a vevők mind kevésbé vállalják a visszaváltással járó kényelmetlenségeket.


Visszaváltós kontra eldobható palack

A betétdíjas csomagolás előnyei
– többször felhasználható, ezért anyagtakarékos
– összességében kevesebbe kerül
– csak többszöri használat után válik hulladékká

A betétdíjas csomagolás hátrányai
– a mosás, szállítás többletpénzt, -energiát igényel
– nagy ennek során a törési veszteség
– a visszaváltás sokszor fáradságos

Betétdíjak

A Tesco átlagos visszavételi árai
2 literes Coca Cola 60 Ft
1,5 literes Margitsziget ásványvíz 38 Ft
0,5 literes sörösüveg 24 Ft
0,75 literes borosüveg 26 Ft
0,7 literes konyakosüveg 44 Ft
0,2 literes szeszes üveg 31 Ft
0,7 literes szörpös üveg 82 Ft

Auchan
A betét díja az üvegtől függ, de nem térnek el a konkurens áruházakban alkalmazott áraktól. A visszaváltás kézi, nem használnak gépet, a vevőknek készpénzt adnak az üvegekért. Reklamáció a hosszú sorban állás miatt adódik.

CBA
Többségében nincs gép, de áruháztól függ. Vagy pénzt adnak vissza, vagy a levásárlás lehetőségét biztosítják. A forgalom inkább szezonális, nyáron, illetve a nagyobb ünnepek után több az üveg.


Emiatt egyre kevesebben választják a betétdíjas italokat. Mindezek fényében meglepő, de a fogyasztóvédelemnél a betétdíjak miatt viszonylag kevesen reklamálnak.

A legtöbb kifogás a visszavételi árak miatt érkezik, mondta lapunknak Nagy Vilmos, a felügyelőség igazgatóhelyettese. Nincsenek egységes tarifák, a forgalmazók költségeik függvényében maguk dönthetnek a díjakról. Az árak nem túl magasak, de annyira nem is alacsonyak, hogy ne legyen érdemes visszavinni az üveget, ha az nem jár aránytalanul nagy fáradsággal. Sok bolt úgy próbál szabadulni a kellemetlen tehertől, hogy keveset fizet.

Kevesen gyűjtenek szelektíven

Környezetvédelmi szempontból nem volna különösebben kedvezőtlen a betétdíjas termékek megfogyatkozása, ha az eldobható palackok többségét újrahasznosítanák. Egyelőre azonban hiába bővül a szelektív gyűjtőhálózat, elég kevesen veszik igénybe. A hasznosítható csomagolási hulladék nagy része még a szemeteskukákban végzi.
Mindezt megerősítik a csomagolási hulladékok hasznosítását szervező Ökopannon Kht. adatai: a legaktívabb városokban – Pécsett és Veszprémben – lakosonként 10-11 kilogramm a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége, az országos átlag tavaly 7,38 kg volt. Ez harmada, negyede a nyugat-európainak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás