A rovat kizárólagos támogatója

Drága, szennyez és nem a jövő, mi az? Amerika is elindult az atommentes úton, miután bezárják a nukleáris balesetéről hírhedt Three Mile Island-i erőmű utolsó, még működő reaktorblokkját.

Miután a Pennsylvania állam nem támogatja tovább az atomerőművi áramtermelést, kiderült, hogy nem éri meg tovább működtetni a 45 éve bekapcsolt reaktort. Az Egyesült Államok legrosszabb hírű – és e hírre rá is szolgáló – Three Mile Island atomerőművet azonnali hatállyal bezárják – írja a Citynews1130. A kereskedelmi reaktorok az az erőművet üzemeltető Exelon Corp. tisztviselői szerint helyi idő szerint délben lekapcsolják a hálózatról, és az abbahagyja a villamosenergia termelést. A chicagói központú energiacég még májusban hozott döntést arról, hogy miután nem várható pénzügyi mentőöv Pennsylvania államtól, befejezik a termelést.

A nukleáris erőmű Pennsylvania állam fővárosa (Harrisburg) közelében, a Susquehanna folyó mellett épült az 1970-es évek elején. Első blokkját még 1974-ben kapcsolták be, de a reaktor 2034-ig működési engedéllyel rendelkezik. Az Exelon azonban most azt állítja, hogy a mai versenypiacon a nukleáris üzem már csak veszteségesen volna működtethető – írta a Napi.hu.

Three Mile Island az 1979-es balesettel írta be magát a történelembe, melynek során az alig néhány hónappal korábban átadott 2. számú reaktor részlegesen leolvadt. Később kiderült, hogy egy tervezési hiba és emberi mulasztás (nem megfelelő karbantartási munkálatok) miatt a reaktor bizonyos részeiben megszűnt a hűtés, illetve jelentős nyomás- és hőmérséklet-növekedés következett be.

Csernobilig ez volt a legsúlyosabb atomerőművi baleset. Az Egyesült Államokban a Three Miles Island esete óta nem javasolt az atomerőmű építés – és máig nincs olyan nukleáris termelőberuházás, amit azóta sikeresen befejeztek volna.

A Qubit szerint Amerika legnagyobb atomenergia-termelője, az Exelon 2015 óta veszteséggel zárta minden évét. Állami támogatás hiányában emiatt már hónapok óta tervezte az utolsó működő Three Mile Island-i blokk bezárását. Példáját többen is követhetik, Nyugat-Pennsylvaniában például a First Energy által üzemeltetett Beaver Valley-i erőművet tervezik 2021-ben leállítani.

Vajon az Orbán-kormány miért erőlteti az egyre drágább orosz atomerőmű építést Pakson, mely brutális ráfizetés lesz a kamatokat évtizedekig nyögő gyermekeinknek/unokáinknak? Mindeközben a valóban megújuló, és biztonságos szél és napenergia beruházások egyre olcsóbbak, így a kormány Pakssal kapcsolatos nyilatkozatai az olcsó atomáramról finoman szólva is csúsztatás.

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek