A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: mno.hu

A héten, még a hivatalos megjelenés előtt kiszivárgott klímaváltozással kapcsolatos átfogó ENSZ-jelentés gyászos tényeket közölt. Ideje szembenézni a károsanyag-kibocsátás súlyos következményeivel. Az emberiség élelmiszerellátása is veszélybe kerülhet.

A jelentést egy novemberre tervezett, koppenhágai ENSZ-konferencián tervezik felülvizsgálni. A dokumentum célja, hogy összefoglalja az előző három ENSZ-es klímajelentést, adatokat szolgáltasson, illetve javaslatokat nyújtson a világ vezetőinek a szennyezés kapcsán. A jelentés lehetséges szakpolitikai javaslatokat is nyújt a súlyos problémák megoldására.

A kiszivárgott információk között voltak korábban is ismert eredmények, néhány megdöbbentő adat azonban súlyos és visszafordíthatatlan következményeket hozhat.  Íme öt nyomasztó, felkavaró és lehangoló részlet a 127 oldalas jelentésből, ezek alátámasztják, hogy hamarosan a bőrünkön is érezhetjük majd a környezetszennyezés káros hatásait.

1. Az éghajlatváltozás elleni küzdelem szinte eredménytelen volt

A jelentés szerint 1970–2000-ig nem csökkent az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátása, és minden figyelmeztetés és igyekezet ellenére 2000 és 2010 között még növekedett is. A jelentés szerint a klímaváltozás már elkezdődött, és közvetlen hatással van az emberi és a természeti rendszerekre.

2. Nagyon nehéz lesz a globálisan elfogadott 3,6 Fahrenheit-fok alatt tartani a felmelegedést

Azért, hogy ez megvalósuljon drámaian meg kellene változtatni a jelenlegi károsanyag-kibocsátást, azaz szokásainkat. Ellenkező esetben 20-30 év múlva átléphetjük ezt a kritikus hőmérséklet-határt. Az évszázad végéig feleakkorára kellene csökkentenünk az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét, mint amekkora az elmúlt 250 évben volt. Ez a 40-70 százalékos csökkenés szinte lehetetlennek tűnik, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a károsanyag-kibocsátás évről évre magasabb.

3. A század közepére nyaranta nem lesz jég a Jeges-tengeren

A klímaszakértők számításai szerint a következő évtizedre teljesen eltűnhet a grönlandi jégtakaró, ami hétméteres tengerszint emelkedést eredményezhet.

4. A tengerszint emelkedése valószínűleg a partszakaszok 70 százalékát fogja veszélyeztetni

2100-ra pusztító hatásai lehetnek a tengerszint folyamatos emelkedésének, ide értve a partszakaszok erózióját, az árvizeket, illetve az infrastrukturális károkat is. A világ népességének fele él valamely partszakasz 140 kilométeres körzetében és a nagyvárosok háromnegyede is mind tengerpart közelében található. 1901-től 2010-ig átlagosan 18 centimétert nőtt a tengerszint magassága.

5. Azonnali cselekvés esetén is visszafordíthatatlan károkkal kell szembenéznünk

Több száz évbe telhet, mire eltűnik a légkörből az elégetett fosszilis üzemanyagokból felszabadult szén-dioxid. Ha nem változtatunk a jelenlegi helyzeten, akkor az évszázad végére 4 Celsius-fokkal lesz melegebb, mint az ipari forradalom előtt. Ez súlyosan veszélyezteti az élelmiszer-ellátást, egyes állatfajok fennmaradását – összességében az életet a Földön.

Kapcsolódó anyagok:

Csak papíron szépek az uniós zöld vállalások

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás