Hirdetés
Forrás: telex.hu

Csehország márciusi panasza nyomán már a végleges ítéletet megelőzően arra szólította fel az Európai Bíróság Lengyelországot, hogy azonnali hatállyal szüntesse be a kitermelést a cseh és a német határhoz is viszonylag közeli turówi bányában.

A turówi bánya a lengyelek egyik legnagyobb szénlelőhelyének számít, becslések szerint még mindig több mint 700 millió tonna lignit található itt, ez pedig rendkívül fontos is az energiaellátásban nagyrészt ma is szénre támaszkodó ország számára. A bánya engedélye tavaly áprilisban járt le, ám még akkor meg is lett hosszabbítva 2026-ig, idén áprilisban pedig 2044-re tolták ki a licencét. A csehek szerint ugyanakkor már a tavalyi hosszabbítás is jogellenes volt, így azóta a bánya illegálisan működöt,

ennek pedig az Európai Bizottság is helyt adott, ehhez ugyanis a lengyeleknek egyeztetnie kellett volna a szomszédos csehekkel, illetve a németekkel is.

A csehek emellett azt is kifogásolták, hogy állításuk szerint a bánya negatívan érinti a talajvízkészletüket – amire egyébként az EU nem talált elegendő bizonyítékot – , és a németeknek is volt baja a bányával. A csehek nem is tartották elegendőnek az EU akkori intézkedéseit, ezért márciusban az Európai Bírósághoz fordult. A bíróság most ugyancsak kimondta, hogy a lengyelek EU-s törvényeket sértettek a tavalyi hosszabbítással, és pénteken bejelentette, hogy az ügy lezárultáig bezáratja a bányát- írja az Euronews.

A környezetvédelmi szervezetek üdvözölték a bíróság döntését, a lengyel állami energiacég, a PGE Group viszont Twitteren arról írt, hogy a döntéssel természetellenes útra terelték a lengyelek zöld törekvéseit az energia terén. Az ország legfrissebb terve szerint 2049-ben zárnák be az utolsó szénbányát is, ez azonban sokak szerint túl kései időpont. A lengyelek egyébként nem is járnak majd jól azzal, hogy 2030 után is ragaszkodnak a szénhez, a Turów környéki régió például így valószínűleg kimarad majd az EU azon alapjából, mellyel a széntől elforduló területeket szeretnék segíteni. Via telex.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás