A rovat kizárólagos támogatója

Kiránduljon velünk a mátrai Sás-tótól a Mátrafüredi Harkály házig vezető Cincér tanösvényen. Magos Gábor a Bükki Nemzeti Park tájegységvezetője nem csak a látnivalókról mesél sok-sok érdekességet.

Sok hazai természetjáró egyik kedvence a Mátra. Galyatető, Kékestető környéke mellett sokan keresik fel Mátrafüredet, a Sóstót és Gyöngyös környékét. Az előző podcastunkban mutattuk be a nemrég megnyílt mátrafüredi Harkály Házat, mely a Bükki Nemzeti Park mátrai kapuja. Az új szárnnyal kibővített, és zöldenergiásan felújított egykori iskolaépületben kapott helyet egy interaktív kiállítás, mely sok hasznos ismeretet ad kicsiknek, nagyoknak pl. egy kirándulás előtt.

Magos Gábor favizsgálata kép: Sarkadi Péter greenfo

Innen a Harkály ház parkolójából két tanösvény indul, a „Mandula” a Gyöngyös melletti Sár-hegy értéses élővilágát mutatja be, a másik felvezet a Sás-tóhoz.

Ez utóbbit , azaz a cincér tanösvényt jártuk be nemrég újságíró kollégákkal – igaz kényelmi szempontól a tótól indultunk, és lefele haladtunk.

Útközben kiderült, hogy mire jó a tanösvény, hogyan változtatja meg a klímaváltozás erdeinket, mi az a természetvédelmi kezelés, és hogyan lehet egyensúlyozni a tömegturizmus, az erdőgazdálkodás és a természetvédelem között. Sarkadi Péter vagyok. Tartsanak velem és vezetőnkkel Magos Gáborral a Bükki Nemzeti Park Mátrai Tájvédelmi Körzetének tájegységvezetővel a Mátrába.


 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek