Hirdetés

Az E-misszió Egyesület munkatársai és önkéntesei fokozottan védett bagolyfajunk, a 100.000 forint eszmei értékű kuvik számára helyeztek ki mesterséges fészekodút az Oláh-rét Természetvédelmi Területen.

A természetvédők azt remélik, hogy a speciális odú segítségével sikerül elősegíteni, hogy megtelepedjen a védett területen ez a hazánkban egykor oly gyakori, de az utóbbi időben csökkenő állományú madárfaj.

A kuvik (Athene noctua) mindössze rigó nagyságú, főként pockokkal és egerekkel táplálkozó bagoly, amely főként az alföldi tanyás vidék jellemző faja. Előszeretettel fészkel a hagyományos építésű parasztházak, gazdasági épületek, istállók padlásán, ahonnan alkonyattól délelőttig, de leginkább éjszaka jár vadászni.

A hagyományos tanyasi életforma és gazdálkodás visszaszorulásával a kuvik állománya Nyíregyháza környékén is visszaesett. A mesterséges odúval szeretnénk elősegíteni, hogy a bokortanyás tájnak ez a jellemző madara ne tűnjön el a környezetünkből – nyilatkozta dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Egyesület munkatársa.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás