A rovat kizárólagos támogatója

A 10 éves Öko-forrás Közhasznú Alapítvány 2017-ben ötödik alkalommal adta át a díjat a hazai biodiverzitás megőrzéséért végzett kiemelkedő tevékenység elismerésére.

A Jánossy Andor-díjat az Öko-forrás Közhasznú Alapítvány Kuratóriuma alapította a biodiverzitás megőrzéséért végzett kiemelkedő tevékenység elismerésére. Az idén 10 éves alapítvány felvállalt feladata: a hazai agro-biodiverzitás megőrzése, fenntartásának elősegítése. A Jánossy Andor-díj 2017. évi kitüntetettje Bakos János

A díjat Budapesten 2017. szeptember 20-án „A Kárpát-medence kincsei” c. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari seregszemlén megrendezett szakmai konferencián adták át.  Itt hagzott el Dr. Urbányi Béla laudációja:

Bakos János 1930. november 13-án született Szeghalmon. Az általános iskolát Mezőmegyerben végezte el 1942-ben, majd 1950-ben a békéscsabai Evangélikus Gimnáziumban érettségizett. A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen 1958-ben szerzett agrármérnök diplomát. A HAKI volt az első és egyetlen munkahelye, innen is ment nyugdíjba 1990-ben.
1958-tól a HAKI Haltenyésztő Állomásán, Szajolban lett telepvezető, ahol 1961-ig dolgozott, majd tudományos kutatóként (később főosztályvezetőként) folytatta szakmai pályáját a HAKI-ban. Kutatási területe: tógazdasági haltenyésztés, genetikai kutatások, pontynemesítés szelekciós és hibridizációs módszerekkel.

1962-tól kezdte el létrehozni a ponty tájfajták szarvasi élő génbankját, mely munkával hazánkban ő kezdte meg a vízi genetikai erőforrások megőrzését.

A szarvasi ponty génbank fajtagazdagságával sokáig egyedülállónak számított a világ hal génbankjai között, és azóta is a hazai pontynemesítés, majd a hazai pontygenetikai kutatások alapját képezi. A génbank kialakításának eredeti célja az volt, hogy összehasonlítsa a hazai, majd később a külföldi fajták termelési mutatóit, javítsa azok genetikai állományát. A génbanknak köszönhetően sikerült a környező országokban megritkult, illetve eltűnt egyes fajták visszaállítása, és kiinduló állományainak létrehozása. Emellett távoli országok (pl. Vietnam) akvakultúrájának megalapozó állományai is a génbankból kerültek ki. A génbanki vonalakból, illetve fajtákból kiemelkedő termelési tulajdonságokkal bíró hibrid pontyokat állított elő, 3 államilag elismert ponty hibridet hozott létre (1979: Szarvasi 215-ös tükörponty, 1984: Szarvasi P31 pikkelyes ponty, 1992: Szarvasi P34 pikkelyes ponty), amelyek termelőképessége és húsminősége egyes mutatókban 20-30%-kal haladta meg a korábbiakat. Tevékenysége eredményeként a múlt század nyolcvanas éveinek közepén a magyarországi haltermelő üzemek közel 60%-a az általa nemesített pontyfajtákat használta, és ért el velük figyelemreméltó termelési eredményeket.

1968-ban védte meg doktori disszertációját a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen. 1995-től 2004-ig a Haltermelők Országos Szövetsége Pontytenyésztő Tagozatának tenyésztésvezetője. 1996-ban közreműködött az OMMI által kiadott Ponty Teljesítményvizsgálati Kódex elkészítésében, 1998-ban kidolgozta és meghonosította a ponty törzskönyvezési rendszerét hazánkban, amely példaként szolgált a világ hasonló rendszereinek kidolgozásához. 1977-től rendszeresen vett részt a HAKI, a FAO és az Agrober-Agroinveszt megbízásából haltenyésztési, tervezési, genetikai, oktatási szakértői tevékenységben Brazíliában, Egyiptomban, Franciaországban, Indiában, Irakban, Laoszban, Pakisztánban, az USA-ban, Venezuelában és Vietnamban. Több hónapot töltött Vietnamban, a Cantho Egyetemen, ahol a magyar-holland-vietnami halászatfejlesztési projekt megvalósításában működött közre.

A Jánossy Andor-díj 2017. évi kitüntetettje Bakos JánosA Jánossy Andor-díj 2017. évi kitüntetettje Bakos JánosSzakmai kiválósága mellett János emberi tulajdonságai is példaértékűek. A szakma iránti alázata, szerénysége és emberszeretete követendő példaként állítja mindannyiunk elé.

Kitüntetései:
Magyar Arany Érdemkereszt 2012;
Miniszteri kitüntetések, 1970, 1978;
Magyar Országos Horgászszövetség Érdemérem, 1995;
Pro Piscicultura Hungariae Emlékplakett, 1989;
Munka Érdemrend bronz fokozata, 1980;
A Szövetkezeti Halászatért Érdemérem, 2000;
A Magyar Halászatért Érdemérem, 2002;
Intézeti Kiváló Dolgozó jelvények; 2016.
Pro Aquacultura Hungariae díj,
és 2017. Jánossy Andor-díj, a hazai agro-biodiverzitás terén végzett meghatározó munkássága elismeréseként.

Sok-sok meghatározó, személyes emlékem köt János bácsihoz. Had mondjak el egyet: Régen volt, tán igaz sem volt……Ivarsejt mélyhűtésre készíttetünk elő anyahalakat (tejeseket) Szarvason (1993-ban), és János bácsi felajánlotta segítségét. Fiatal, pályakezdő kutatóként (egyetemi hallgatóként) nagy megtiszteltetésnek vettem, hogy János bácsi instrukciói alapján válogatjuk ki az anya jelölteket. Illedelmesen kérdeztem a hogyléte felől, és nagy sóhajtással mondta, hogy nagyon fáradt, már várja, hogy hazaérjen……ezt követően majd 3 órán át válogattuk a 20 darab anyajelöltet (340 halat néztünk át)…..a munka végén én az életemért küzdöttem, míg János bácsi mosollyal az arcán közölte, hogy elrepült a fáradsága….. 

 

 

 

A 2017. évi Jánossy Andor-díj támogatói:
– Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
– Nemzeti Együttműködési Alap Közösségi Környezet Kollégiuma
– Czikkhalas Halastavai Kft. (székhely: 7067 Varsád)
– Szarvas-Fish Kft. (székhely: 5561 Békésszentandrás)
– Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás