A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: nol.hu

Legalább 200 békafaj tűnt el bolygónkról a hetvenes évek óta, és további több száz fogja követni őket a következő évtizedekben. A kétéltűeket egy gombafaj tizedeli.

John Alroy, a sydneyi Macquarie Egyetem professzora szerint 2100-ig az összes békafaj legalább 10 százaléka tűnik majd el, s ezek harmada már mostanra kihalt. Az állatok szűkülő élettere és különböző mérgezések is állnak a kipusztulás mögött, az elsődleges ok azonban a Batrachochytrium dendrobatidis nevű rajzóspórás gombafaj elterjedése a kereskedelem és tömegközlekedés útvonalainak bővülése nyomán. A gomba a békák kültakarójának felhámját támadja meg, és bőrlégzési valamint vízbeviteli nehézségeket okoz – mostanra legalább száz faj kihalásáért tehető felelőssé.

A békák természetes „szövetségese" a Janthinobacterium lividum nevű baktérium, amely a gomba számára halálos koncentrációban termel anyagcseretermékeket. Kísérletek bizonyították, hogy a baktériumfürdő hatásos védelmet nyújt a kétéltűek számára, mindeddig azonban nem született megoldás a gomba terjedésének megállítására.
Vörös Judit békával a kezébenVörös Judit békával a kezében

Alroy becslései statisztikai következtetéseken alapulnak, hiszen sok esetben nehézkes közvetlen megfigyelést készíteni ezekről az állatokról. A fajok többsége csak nagyon kis populációban lelhető fel, zömük megközelíthetetlen esőerdőkben él. A leginkább veszélyeztetett helyek között találjuk Közép-Amerika nagy részét, Brazíliát, Madagaszkárt, Ausztráliát és Új-Guineát, miközben Észak-Amerika és Európa továbbra is viszonylag biztonságos hely a békák számára.

A békák kipusztulási üteme az óvatos számítások szerint is az evolúciós kihalási ráta tízezerszerese, azaz ennyivel gyorsabb a fajok fejlődésének és eltűnésének természetben megszokott átlagos sebességénél. Más forgatókönyvek azonban ennél is nagyobb katasztrófára figyelmeztetnek, Alroy számításai óta például Madagaszkáron is megjelent a Batrachochytrium dendrobatidis. A világ kétéltűfajai közül 7% honos a szigetországban, többségük csak itt található meg- írta a nol.hu.

 

 

 

 

Magyarországon is évek óta tudomásunk van a mára az egész földön elterjedt Batrachochytrium dendrobatidis gomba jelenlétéről, amely miatt a világ kétéltűfajainak akár a fele is rövid úton kipusztulhat – a kór ellen egyelőre nincs hatékony védelem. „Három éve a gomba előfordulásáról a magyar békaállományban csupán szórványosan volt ismeretünk, mára a Kőszegi-hegységtől a Zempléni-hegységig mindenütt kimutatható. Sőt, nemcsak a hegyvidéki területen, hanem a síkvidéki Hortobágyon is megtalálható ez a gomba”- nyilatkozta korábban  Vörös Judit, a Magyar Természettudományi Múzeum zoológusa, aki egy OTKA-pályázat keretében elemzi a bőrgomba hazai elterjedését. Ezt a gombát először ausztrál békákon fedezték fel, majd egy washingtoni állatkertben élő nyílméregbékáról sikerült azonosítani. Vörös Judit szerint a gomba a világon mindenütt előfordul, ám ahhoz, hogy a kétéltűekre veszélyes mutáció kialakulhasson, az ember kellett – a kontinensekről akaratlanul oda-vissza hurcolt telepekből jött létre a gyilkos kórokozó.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás