A rovat kizárólagos támogatója

Az üledékből felszabadult foszfor lehetett a fő oka a augusztus végén megfigyelt rendkívüli algásodásnak a Balaton délnyugati területén – írta a Magyar Tudományos Akadémia és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának két tagja az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak és a Magyar Tudományos Akadémiának készített összefoglalójában.

Istvánovics Vera és Honti Márk érvelése szerint a mérési adatok alapján augusztus végére a klorofill koncentrációja – az algatömeget mutató érték – elérte a köbméterenkénti 300 milligrammot, ami másfélszerese az 1982-es nagy algásodás csúcspontján megfigyeltnek. Ehhez legalább 15 tonna foszforra volt szükség, ami csak az üledékből jöhetett, mert külső forrásból ennyi foszfor nagyjából 1 év alatt jut ide.

Arra viszont csak a további vizsgálatok, kutatások adhatják meg a választ, miért szabadult fel ennyi foszfor a tó üledékéből – mondta Istvánovics Vera.
A kutatók megállapítása szerint a nagy és váratlan algaszaporulatban döntően egy toxintermeléséről ismert cianobaktérium játszott szerepet, amely hasonló mértékben még soha nem szaporodott el a Balatonban.

Istvánovics Vera megjegyezte azt is, hogy bár a hűvös időjárás hatására az elmúlt napokban csökkent a Balaton nyugati területén az algásodás, a beindult folyamat hatására jövő nyár elején nagy valószínűséggel óriási árvaszúnyograjzás lesz.

A szakemberek szerint közepes a valószínűsége annak, hogy ha felmelegszik az idő, az eddiginél is erősebb algásodás jön. Így kicsi az esélye annak, hogy a nagy algatömeg pusztulása és gyors lebomlása szeptember második felében oxigénhiányt, ennek következtében tömeges hal- és kagylópusztulást okozna.
Az algaprobléma is rávilágított arra, hogy mielőbb egy összehangolt, komplex Balaton-kutatási program kidolgozására van szükség – hangsúlyozta Istvánovics Vera. (MTI)


Balaton-kutatásra nem jutott pénz

Nyilván mindenki tudná sorolni, hogy mi mindenre jut pénz kis hazánkban? Nos, Balaton-kutatásra nem, derül ki a hirbalaton.hu cikkéből.

„Három évvel ezelőtt a víztudományi program keretében multidiszciplináris csoportot és projekttervet állítottak össze a Balaton-kutatásra, az egyetem, a tihanyi limnológiai intézetet és az Országos Meteorológiai Szolgálat együttműködésében – számolt be Dr. Józsa János, aki az MTA Nemzeti Víztudományi Programjának vezetője. A balatoni projekt hosszú távú finanszírozásának reményében készítettek egy ígéretes, újszerű eredményeket hozó előtanulmányt is a párszáz millió forintra taksált kutatási programhoz, ajánlva benne a hidrometeorológiai, áramlástani, üledékvándorlási, mederváltozási, vízminőségi és ökológiai folyamatok komplex vizsgálatát a tó vízszintjének széles tartományára, beleértve a klímaváltozás hatásának becslését is. Az elsődleges cél egy kiegyensúlyozottan jó ökológiai állapotot biztosító új vízszint-szabályozási rend  tudományos megalapozására volt. A kutatócsoport meg is alakult, de végül a sorozatos ígéretek ellenére a kutatási program nem jutott forráshoz, pedig a klímaváltozás hatásai és az elmúlt nyarak szélsőségei miatt egyre égetőbb szükség lenne rá – mondta a rektor. Hozzátette: „Talán a mostani algainvázió kellő figyelmeztetés lesz a döntéshozók felé, hogy nem halogatható tovább a Balaton nagy múltú kutatásának az eddigieknél komplexebb, átfogó megújítása.”

Mindeközben repdesnek a milliárdok a Balaton partján.

Állami milliárdokból építenek élményparkokat a Balaton köré Mészáros Lőrinc üzlettársai. A Kisfaludy-programban a 100 millió forintnál magasabb összegű pályázatok kétharmada ment kormányközeli befektetőkhöz. A HVG közérdekű adatigényléssel hozzájutott az Orbán Ráhel tanácsai szerint működő Magyar Turisztikai Ügynökség pályázati nyerteseinek listájához. A számos más projektet is felsoroló cikk kitér a tematikus élményparkokra is: ezek fejlesztésére eddig csak a balatoni régióban lehetett pályázni, egész pontosan 5,18 milliárd forintra. Ezt szinte mind felszippantotta Mészáros két üzlettársa és egy lelkes fideszes.
Így lesz hungarikumból NER “hawaiikum” a Balaton.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás