A rovat kizárólagos támogatója

Valaki 150 méter hosszan, 8-12 méteres sávban letarolta a kiemelten védett nádast Balatonakali volt kempingjének partján. A vízparti villaparkot és hotelt építő ingatlancég tagadja, hogy ők tették volna, a csigatempójú hatóság azonban őket tiltotta el a további mechanikai beavatkozásoktól. Félelem uralja a falut, mindenki csak suttogva mer beszélni az ügyről, ugyanis Mészáros Lőrincet sejtik a háttérben.

Markolók zaja, hangos csobbanások verték fel az éjszaka csendjét február közepén a volt Holiday Kemping építési területén a közelben lakó balatonakaliak elmondása szerint. Az érintett partszakaszon már február elejétől irtották a nádat, amit a helyiek jeleztek is a hatóságoknak. A munka azonban nem állt le, csak átment éjszakai műszakba. A hatóság a helyiek szerint valamiért nagyon nehezen vette fel a fordulatszámot. Sokan felsőbb szálakra gyanakodnak, ezért, mint az Indexnek írták: félelem uralja a falut, mindenki csak suttogva mer beszélni az ügyről.

Az index megkereste az ügyben a helyileg illetékes természetvédelmi hatóságot, a Veszprémi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályát, ahonnan egy hét elteltével megjött a válasz. Eszerint a megállapított nádirtás miatt a Veszprém Megyei Kormányhivatal természetvédelmi bírságolási eljárást indított. A területen zajló munkálatokkal kapcsolatban a környezetvédelmi előírások betartását a hivatal a jövőben figyelemmel kíséri.

A büntetésből nem lehet újraéleszteni a nádast. 

Mindez már csak részben vigasztalja a helyieket, akik meglepve látták, hogy bejelentéseik után majdnem húsz napig ugyanúgy folyhatott a nádirtás és a mederfeltöltés a kiemelten védett területen. Egyikük, aki gyakran szokott a részben megszűnt nádas mellett horgászni, elmondta, hogy ugyan kicsi volt a nádas, de rengeteg nagyhal, vízimadár élőhelye volt. Egy rendszeresen visszajáró kócsagpárt szabályosan elüldöztek azzal, hogy kimarkolták a fészküket.

A helyiek az elmúlt hetekben számtalan helyen tettek bejelentést, a természetvédelmi hivataltól kezdve a vízügyön keresztül a katasztrófavédelemig, de azt látták, hogy az ügyet csak tologatják. Egy korábbi cikk miatt elterjedt az is, hogy az ingatlanfejlesztő SSS Group Kft. az ismert fideszes hátterű oligarcha, Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozik, ezért félni kezdtek. Az indexnek nyilatkozók is kifejezetten kérték, hogy személyazonosságuk titokban maradhasson, mert félnek az esetleges negatív következményektől. Az igazság az, hogy az SSS Groupnak a cégnyilvántartás szerint nincs köze Mészáros Lőrinchez. A félreértést az okozhatta, hogy Akali másik kempingjét, a Strand Kempinget egy olyan másik társaság, a Konzum Nyrt. résztulajdonában álló BLT Ingatlan Kft. cége vette meg, ami valóban Mészároshoz köthető.
 

Az index megkereste a Village Holiday-t építő ingatlanos céget is, ahol közölték, hogy a társaság nádirtásra nem kért engedélyt, ilyen tevékenységet nem folytatott, illetve erre megbízást senkinek nem adott. Álláspontjuk szerint az érintett partszakasz kisebb részén a nádat kiszorító sásban történt beavatkozás, amivel kapcsolatban a hatósággal együttműködve vizsgálatot indítottak, hogy történt-e szabálytalanság, illetve károkozás. A beruházás keretében egyébként a jogerős építési engedélynek megfelelően több szállásépületből álló villa- és üdülőparkot, hotelt és egy kávézót építenek. A fejlesztés része a több évtizede elhanyagolt partszakasz rehabilitációja is, írták, amihez mederkezelői hozzájárulással rendelkeznek.

  Folytatás az Indexen >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek