A rovat kizárólagos támogatója

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet filmje példákon keresztül, munkatársai segítségével az inváziók nyomába ered. Megmutatja, hogy az ember természet-átalakító tevékenysége és a klímaváltozás, hogyan változtatja meg pillanatok alatt a természetes életközösségeket, és hogyan segíti új élőlények elterjedését.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai az elmúlt évtizedekben az inváziós fajok egyre nagyobb mértékű előretörését tapasztalják. Az újonnan megjelenő fajok versenytársai vagy ragadozói lehetnek az őshonos élőlényeknek, új betegségeket, parazitákat terjeszthetnek.

A Balatoni bebírók- film a balatoni inváziós fajokról című alkotás bemutat számos a Balatonban és a tó vízgyűjtőjén előforduló inváziós fajt, köztük néhány olyat is, melyek megjelenése az élővilágra veszélyt jelenthet, vagy megítélése vitatott.  A földön, vízen, levegőben forgatott film példákon keresztül mutatja meg, hogy az ember természet-átalakító tevékenysége és a klímaváltozás pillanatok alatt változtatja meg a természetes életközösségeket, és segíti új élőlények elterjedését.

Drexler Szilárd rendező-operatőr Takács Péter halbiológus vezetésével és az intézet kutatóinak részvételével készített filmet egy éven át forgatták.
A Balatoni bebírók- inváziós fajok a tó vízrendszerében című film már elérhető a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet honlapján.

Tudományos háttéranyag a filmben szereplő fajokról:

Hévízi inváziós halfajok

Inváziós halfajok Mo-n

Inváziós vízinövények Mo-n

Vallisneria australis

Inváziós halfajok a balatoni vízgyűjtőn

Lápi póc filogenetika

Lápi póc popgen

Folyami bödöncsiga

Vándorkagyló

Balatoni rákfajok

Fekete törpeharcsa a Balatonban, horgász citizen science

Balatoni halállomány monitor

Naphal és folyamigéb

Alga

2019-es vízvirágzás

Kormorán

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás