A rovat kizárólagos támogatója

„Teljes erővel folyik még mindig a park maradékának a kiirtása is és a bontás, bár vegetációs időszak van és beindult a nyaralási főszezon is. Informálisan persze beszélik, hogy több emeletes házakból álló lakópark épül a liget helyén” – ezt az üzenetet kapta az Átlátszó szerkesztősége néhány napja az aggódó helyiektől.

Balatonszemesiek egy csoportja egy Facebook-oldalon napok át döbbenten találgatta, kinek voltak útjában az egykori LAMPART-telepen kivágott nagy fák. A helyi önkormányzattól szerettük volna megtudni, hogy ki és hány fa kivágását engedélyezte a helyszínen, de mostanáig nem kaptunk választ a kérdéseinkre. A beruházó cég szerint „csak” nyárfákat vágtak ki, közel 40 darabot.

A balatonszemesi Semmelweis utca környékén lakók egyik fő panasza, hogy az önkormányzattól nem kapnak információt, ezért mindenki csak találgatja – a madarak költési idejében történt – fakivágás és az építkezés célját. Az ott lakók szerint a fairtásnak „fecskefészkek is áldozatul eshettek, túl sok madár keres most fészkelő helyet, pedig már kikeltek a kisfecskék.”

„Mi itt lakók sem tudunk részleteket, tény, hogy a volt Lampart faházas telep (Semmelweis u. 100.) összes hatalmas fáját kivágták, és a helyén valami nagy építkezés készülődik. Mindenesetre nagy a titkolózás a polgármesteri hivatalban, aki nem tagja a „baráti körnek” az nem tudhat semmit” – panaszolta egy helybéli.

„A Hunyady-nyaralótelepen élők többségénél napi téma, ami ott történik, de volt olyan idősebb ember, aki személyesen is bement érdeklődni a polgármesteri hivatalba, ahol viszont olyan méltatlanul bántak vele, hogy rosszul lett. Nincs tájékoztatás, csak titkolózás, és talán nem véletlenül…” – írta egy másik helyi lakos.

„Túlkoros” nyárfák helyett lakópark

A balatonszemesi önkormányzat az Átlátszó megkeresésére sem reagált, pedig a hivatal központi címén a polgármesternek és a jegyzőnek is küldött emailben a múlt héten arról érdeklődtünk, ki és milyen fák kivágását engedélyezte a Semmelweis utcában.

A beruházó cégtől viszont kaptunk választ a kérdéseinkre.

fairtás Balatonszemesen kép: Havasy Tamás

„A telken kertes házakból álló lakóparkot tervezünk építeni, és az előkészítő munkálatok során hozzávetőleg 40 darab, túlkoros nyárfát vágtak ki a területen” – tájékoztatta az Átlátszót a Pannon Generál Kft. ügyvezetője, Strausz Béla.  Az ügyvezető elmondta, a fakivágásokról ők az előírásoknak megfelelően tájékoztatást küldtek a település jegyzőjének és főépítészének, akiknek, valamint a balatonszemesi polgármesternek, a beruházás terveit is bemutatták. A cég az engedélyezési kérelemben vállalta, hogy a kivágott fákat az építkezés befejeztével lombos fákkal pótolja majd.

A beruházás az építési engedélyt még nem kapta meg. A kft. ügyvezetője sérelmezte, hogy a helyi lakosok annak ellenére mentek be a területre fotókat készíteni, hogy figyelmeztető tábla jelzi, hogy építési területről van szó, ahová tilos a bejárás.

Nem ez az első eset

Tavaly decemberben a Magyar Hang is írt egy balatonszemesi fakivágási ügyről. A mostani, Semmelweis utcai fakivágások miatt aggódó helyiek pedig emlékeztetnek egy korábbi nagy port kavart esetre.

„Öt évvel ezelőtt ugyanez történt a Semmelweis utcában a valamikori orosz úttörőtábor helyén, amikor egy egész ligetet vágtak ki, hogy helyet adjanak az egyik Mészáros-érdekeltségű cégnek törmelék lerakáshoz és betonkeveréshez.

Akkor országos sajtóbotrány lett az ügyből… szinte minden következmény nélkül. Azóta a szemesi önkormányzat egyetlen kivágott fát se pótolt, de a terület megígért rekultivációja se történt meg, sőt a tönkre tett környező utcákat se burkolták újra, pedig erre konkrét ígéretet kaptunk. Akkor mire lehetne most számítani?” – írja a Facebook-csoport egyik tagja.

A csoport egy másik tagjának ma délelőtti tájékoztatása szerint továbbra is „gőzerővel folyik a pusztítás” az egykori fás, ligetes telken. E forrásunk szerint a fák fajtájától függetlenül problémás a fakivágás, mert a 30-40 nyárfák ugyanúgy árnyat adnak (adnának) az egyre forróbb nyári napokon, mint más fajták. Egy másik, agrármérnök végzettségű  helyi nyilatkozó úgy fogalmazott az Átlátszó kérésére: ez a terület korábban tele volt  mókusokkal, madarakkal. Most, hogy kivágták a fákat, az egész területrész mikroklímáját felborítja.

A Semmelweis utca száza alatti, korábban a tulajdonos cégről LAMPART-telepként ismert ingatlanról (ami a Bonyhádi Zománcárugyár egykori üdülője volt), tavaly egy örökségvédelmi blog közölt fotókat.

Horn Gabriella Átlátszó

Nyitókép: A beruházó szerint 40 túlkoros nyárfát vágtak ki. fairtás Balatonszemesen kép: Tar András

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek