A rovat kizárólagos támogatója

Ma kora reggel a csallóközi Vajkánál a bősi felvízcsatorna töltésének ütközött a svájci zászló alatt közlekedő kirándulóhajó. A fedélzeten 216 személy tartózkodott, köztük 150 turista. Részeg volt a kapitány.

A helyszínre érkezett Solymos László szlovákiai környezetvédelmi miniszter is, aki a Népszabadságot arról tájékoztatta, hogy a szerencsétlenségben senki sem sérült meg. Megállapították azt is, hogy nem műszaki hiba, hanem emberi mulasztás okozta a balesetet, ugyanis az ügyeletes hajóskapitányról az alkoholszonda kiderítette, hogy erősen ittas volt. A román nemzetiségű alkalmazott hirtelen rosszulléttel, szívelégtelenséggel magyarázta magyarázta a történteket. A rohammentő ezért a dunaszerdahelyi kórházba szállította, ahol a szükséges vizsgálatok után néhány órával később kiengedték őt – közölte érdeklődésünkre délután Mária Linkesová rendőrségi szóvivő. Nem sokkal délelőtt kilenc óra után sikerült újra újraindítani a hajót, amely elindult a bősi zsilipkamrák felé. Evakuálást sem kellett elrendelni, a dunaszerdahelyi és a somorjai katasztrófavédelem ugyanakkor két buszt tartott készültségben az esetleges kiürítésre. 

A nol.hu úgy tudja, hogy a zsilipelést követően vizsgálják át tüzetesen a hajót, és ezután határoznak arról, vajon folytathatja-e az útját Esztergom és Budapest fele. Kora délután a vízi jármű Révkomáromnál kötött ki. Solymos közölte azt is, hogy búvárok vizsgálták meg a különleges aszfaltréteggel bevont töltés állapotát. Az első felmérés szerint ugyan egyelőre nem engedi át a vizet, de megrongálódtak a szigetelő rétegek, ami nagy riadalmat váltott ki a többségükben magyarok lakta településen, mert senki sem tudta tájékoztatni őket arról, vajon a töltés ilyen állapotban képes-e ellenálni a hatalmas mennyiségű víz nyomásának.

Nem kizárt, hogy az alacsony vízszint miatt hétfő reggeltől kénytelenek lesznek néhány napig leállítani a hajóforgalmat a Bős és Pozsony közötti szakaszon –jelentette be Pavol Virág, a pozsonyi Vízgazdálkodási vállalat (VP) illetékes munkatársa. Előzetes becslések szerint az okozott kár minteg 60 ezer euróra rúg. A válságstáb azonnali döntése alapján megkezdték a felvízcsatorna vízszintjének fokozatos csökkentését, hogy mielőbb nekiláthassanak a helyreállítási munkálatoknak.

Ma hajnalban egy másik nagy hajóbaleset is történt. A bajorországi Erlangennél, a Rajna-Majna-Duna csatornában egy kirándulóhajó hídnak ütközött. A baleset következtében ketten életüket vesztették.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás