Hirdetés
A Fidesz Zöld Tagozatának közleménye

A Fidesz Zöld Tagozatának közleménye

A Bankárkormány megalkotta az „Árvízveszély negyedszázadra prolongálva” című művét. A művet pénzügyminiszteri felügyelet mellett sem ajánljuk semmilyen korosztálynak. Hatása már az előkészítés alatt megmutatkozott: az árvíz-védekezés országos és közép-tiszai szakmai vezetőit elrettentette, önkéntes távozásra bírta a vízügyi szervezet szétzilálása, működésképtelenné formálása. A szétosztott szervezetről, a megcsonkított vízügyi igazgatóságokról máig csak annyi hivatalos információ áll rendelkezésre, hogy a szükség idején átmenetileg visszarendelik munkatársaikat eredeti munkahelyükre. Azok kedvéért, akiket e lépés nem zavart kellőképpen meg, a Medgyessy-kormány a kezdetektől hangsúlyozta a Vásárhelyi Terv fontosságát másfél millió ember biztonságának megteremtése érdekében, majd egy évre megfeledkezett róla. Még a kiviteli tervekre sem indítottak közbeszerzést. Egy évig semmi nem haladt előre, azonban sikerült kiáztatni a tervből az élőhelyeket, gazdákat, turizmust segítő elemek jelentős részét, azok pénzügyi támogatását.
A környezetvédő szervezeteket tiltakozásra késztették azzal, hogy a Kormány nem egyeztetett velük a módosításokról, a természetvédelmi elemek megnyirbálásáról. A gazdák egy részét is sikerült a Vásárhelyi Terv ellen fordítani. Nem elég, hogy a Medgyessy-kormány tárgyalásainak „eredményeképpen” az utolsó helyen kullogunk a gazdáknak juttatható uniós agrár-környezetvédelmi támogatások terén, egy kormányzati támogatási rendszer, bemutató program révén sem ismerhették meg az új típusú gazdálkodást a Tisza mentén. Újabb egy év alatt a közép-tiszai szakaszon talán elkészülnek az első tervek, sor kerülhet az első kapavágásra, a Felső-Tiszán azonban mindez szóba se kerül 2005. tavaszáig. Talán azért, mert az árvízből nem származik vízdíjbevétel, a kormány szűkmarkúan mérte a Vásárhelyi Terv forrásait.
Eleve nagyvonalúan megfeledkezett a vidékfejlesztési és infrastruktúrafejlesztési források elkülönítéséről. Hiába fogadkozott arra is Medgyessy Péter, hogy a Draskovics-csomag nem érinti az uniós támogatásokat és a Vásárhelyi Tervet. A pénzügyminiszter kezében a tavaszi nyirbálás közepette megbokrosodott fűnyíró mindezek ellenére kíméletlenül kaszabolta a Vásárhelyi Terv, a Bodrogköz, a Felső-Tisza és a Közép-Tisza árvízvédelmére, töltéseinek helyreállítására szolgáló előirányzatokat. Ezáltal -figyelembe véve a forint jelentős meggyengülését- a 2002-es árakon 170 milliárd forintos teljes összeget és az idei 8,1 milliárd forintos keretet figyelembe véve mintegy 24 évet kell várni a Vásárhelyi Terv megvalósítására. Az első négy évre tervezett feladatok 16 év alatt végezhetők el. Mivel a meglévő töltések kijavítására, megerősítésére szánt forrásokból is 1,2-1,4 milliárd forintot csípett le a pénzügyminiszter, ezért nemcsak az eddigieknél nagyobb árvízszintek veszélyeztetik a kritikus szakaszok mellett élőket. A Kormány a biztonság megteremtése helyett az embereket a szerencsére, az idő- és vízjárás szeszélyeire bízta, nem járult hozzá a gazdák, a turizmusból élők boldogulásához.
A Fidesz Magyar Polgári Szövetség Zöld Tagozata felszólítja a Kormányt: vegye komolyan az árvízvédelmet mind költségvetési, mind pedig irányítási szempontból, hiszen bármely év hozhat az eddigieknél nagyobb árvizet. Kérjük, hogy a turizmus, a természetvédelem és a gazdák is megfelelő részt kapjanak a programban, különítsen el a Kormány jelentős forrásokat a tiszamenti agrár-környezetvédelmi programokra és azok bemutatására. Arra kérünk mindenkit, hogy az árvizek idején tapasztalt összefogás, segítő szándék ne lankadjon, inkább lendítse át a Vásárhelyi Tervet e nehéz szakaszon. Arra viszont feltétlenül figyelmeztetjük a Tiszáért aggódókat, hogy semmiképpen ne küldjenek pénzt a terv megvalósítására a Kormány vagy a Pénzügyminisztérium számára, mert szemmel láthatóan a bankár-kormányfő sem tudja garantálni, hogy azt az árvízvédelemre fordítják. Aki mégis pénzt küld, számoljon azzal: talán csak percek kérdése, hogy Draskovics Tibor elvonja, vagy átcsoportosítsa más területre.

Háttéranyag:
Az 1998-as évtől a 2001. március 6-i tarpai gátszakadásig minden évben megdőlt a legnagyobb vízállás rekordja Szabolcsban. Nyilvánvalóvá vált, hogy kizárólag a töltések magasításával nem kezelhetőek az 1800-as évek elejétől-közepétől folyamatosan emelkedő árvízszintek. A polgári kormány ezért döntött a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztéséről, mely szerint az árvízszint csökkentése részben a hullámtéren kívülre kormányozott víz révén biztosítható. A nagyszabású és új szemléletű program azonban az ehhez szükséges fejlesztéseket egyben a Tiszához kötődő természeti értékek, életközösségek bővítésével, a halbőség visszaállítását, a turizmus fejlesztését célzó beruházásokkal, a gazdák számára új, hosszú távon stabil jövedelmet biztosító minőségi, hagyományos termelési módok elősegítésével kötötte össze. Ez utóbbi nemcsak a tartósan jelentős kereslettel bíró piac, hanem az Európai Unió hagyományos támogatásainak terhére folyamatosan bővülő agrár-környezetvédelmi támogatásai révén is növekvő, a korábbi tagországok gazdáival is versenyképes jövedelemmel kecsegtetett. Az árvízvédelmi töltések helyreállítását célzó források elvonása
Az elvonások következtében Felső-Tisza mentén várhatóan elmarad a 2004-re tervezett töltéserősítés Mátyus környezetében, Tiszakerecseny és Zemplénagárd között a folyó szabályozása, csökken a gépek, berendezések beszerzésére szánt költségkeret. A Közép-Tisza vidékén a megszorítások miatt csúszik a Tószeg község belterületét érintő árvízvédelmi töltésfejlesztés, és Szolnokon a Gutenberg téri védelmi vonal átépítése. Az 1999-ben és 2000-ben bekövetkezett nagy árvizek éppen e két tiszai szakaszon okozták a legtöbb problémát.
Tények a Vásárhelyi Terv tervezésével, végrehajtásával kapcsolatban
A Medgyessy-kormány számításai a terv összköltségéről, megtérüléséről, a veszélyeztetett polgárok számáról : „Indul a Vásárhelyi-terv
A kormányülésen a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztéséről döntött a kormány. A 170 milliárd forintos összköltségű beruházás a kabinet számításai szerint öt-hat év alatt megtérül. Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszter elmondta: a továbbfejlesztett Vásárhelyi-terv másfél millió állampolgár életét teszi biztonságosabbá. A tárca vezetője szerint ez a legjobb és legolcsóbb megoldás.”
A Vásárhelyi Tervre szánt forrás 2004-ben : A Vásárhelyi-terv megvalósítása – 2004-es keret: 7 728,3 millió forint A Draskovics csomag elvonásai a Tisza és mellékfolyói árvízvédelme és a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése terhére (forintban) : Felső-Tisza vidéki árvízvédelmi rendszerek fejlesztése: 833 000 000 Bodrogközi árvízvédelmi rendszer fejlesztése: 9 000 000 Közép-Tiszai árvízvédelmi rendszer fejlesztése: 271 700 000 Összesen: 1 237 400 000 Ezen felül Elsőrendű árvízvédelmi művek fejlesztése és rekonstrukciója: 348 400 000

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás