Hirdetés
greenfo/MTI

Az UNESCO világörökségi listája természeti helyszíneinek majdnem harmadát veszélyezteti a bányászat és az olajkitermelés a WWF jelentése szerint, amely arra figyelmezteti az érintett vállalatokat, hogy jogi lépésekkel is számolhatnak.

A világörökségi listán 229 természeti helyszín szerepel különleges szépsége vagy ökológiai jelentősége révén, ezek közül a jelentés szerint 70-et fenyeget veszély a kitermelő vállalatok tevékenysége miatt. Afrikában 41 természeti helyszínt vett fel listájára az UNESCO, ezek többségét szintén érinti a kitermelés.

David Nussbaum, a WWF vezetője hangsúlyozta, hogy a világörökségi helyszíneken tevékenykedő kitermelő vállalatok jó hírnevüket kockáztatják, és jogi lépésekkel is számolniuk kell.  Bányászati cégek nagy számban kötelezték el magukat amellett, hogy nem dolgoznak világörökségi helyszíneken, ám az olajkitermelők közül csak kevesen csatlakoztak a kezdeményezéshez.  Utóbbiak között van a brit központú Soco International, amely egy tavalyi nemzetközi környezetvédelmi kampány hatására egyezett bele, hogy nem folytat kitermelést a kongói Virunga Nemzeti Parkban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás