A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: greendex

A mintegy 1,6 millió lakosú Barcelona a hulladékmegelőzési, újrafelhasználási és újrahasznosítási intézkedések széles skálájával az egyik legnagyobb, nulla hulladékstratégiát megvalósító európai várossá válna.

A város külön stratégiát dolgozott ki a fejlesztésekhez, széleskörűen együttműködve mind a helyi közösséggel, mind a különböző érdekelt felekkel a hulladékmentes átállás elősegítése érdekében.

Barcelona és München hivatalos kötelezettségvállalást írtak alá, így ők lesznek a legnagyobb európai városok, amelyek megkapják a tanúsítványt. Ezt a kötelezettségvállalást követően Barcelona megkezdi a nulla hulladékra vonatkozó stratégiájának végrehajtását. A város minden hulladékgazdálkodási tevékenységet a nulla hulladék elve köré szervezi, a szelektív hulladékgyűjtést helyeznék előtérbe.

Barcelona elkötelezettsége a Nulla Hulladék Stratégiával azt mutatja, hogy törődünk a környezetünkkel, és cselekszünk, a célunk, hogy semleges város legyünk, és hogy sokakat inspiráljunk – mondta Ada Colau, Barcelona polgármestere a moderndiplomacy.eu szerint.

München Barcelona mellett csatlakozott a zero-waste mozgalomhoz Forrás Unsplash

München, Németország harmadik legnépesebb városa, egy másik fontos város, amely aláírta a nulla hulladékkal kapcsolatos kötelezettségvállalást. Júliusban a városi tanács olyan koncepciót fogalmazott meg, amelyben mintegy 100, a város egészére kiterjedő intézkedést határoztak meg a müncheni hulladékmennyiség csökkentése és az erőforrások megőrzése érdekében. Ezt a koncepciót a müncheni hulladékgazdálkodási vállalat most kezdi megvalósítani.

München hosszú távon arra törekszik, hogy a hulladéklerakókban elhelyezett szilárd hulladékot és a hulladékégetést a hulladékgazdálkodási szempontból megvalósítható minimumra csökkentse. Dieter Reiter, München polgármestere elmondta, hogy München folytatja a nulla hulladék felé vezető törekvéseket, amelyeket 2019 végén kezdeményezett.

Írország élen jár a hulladékcsökkentésben
Írországnak vezető szerepe van a hulladékcsökkentésben, és folyamatosan új utakat keres a hulladékmentesség felé. Kristina Frank, a városi hulladékgazdálkodásért felelős önkormányzati tisztviselő hozzátette, hogy elkötelezettségükkel egy közös jövőképet valló európai hálózat részévé szeretnének válni.
A müncheni hulladékgazdálkodási vállalat a jövő héten javaslatot tesz a városi tanácsnak egy hulladékmentes hivatal létrehozására is- írta a greendex.

Nyitóképen a barcelonai szelektív hulladékgyűjtés

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás