A rovat kizárólagos támogatója

A fővárosnak anno volt főkertésze, de 1940 óta nem volt a zöldfelületeknek főfelelőse, amíg 2020 januárban hivatalba nem lépett Budapest főtájépítésze. De mi is a feladata? Mik a tervei? Hogyan képzeli el a főváros zöldítését, és a védett területek rekonstrukcióját? Mi fán terem a favédelmi munkacsoport?

Többek között erről beszélgetett Bardóczi Sándor főtájépítésszel Sarkadi Péter. Emellett szó esett arról is:

– hogy lesznek-e bivalyok és vadlovak a Mocsárosban – miután egy egymilliárd forintos EU Life pályázatot nyújtott be a főváros 4 védett területének természetvédelmi fejlesztésére (Gellért-hegy, Tétényi-fennsík, Mocsáros Sas-hegy)

– hogy a Bálna talán hajókikötőként tehetne a legtöbbet a városért,

– hogy hogyan lehetne környezetbarát módon kiszolgálni a Gellért -hegyi turistákat (Gellért-hegyi sikló dilemma: óránként 900 turista mozgatása 30 busszal a Citadellához, vagy ezt kiváltandó sikló építése fakivágással, és a termálkarszt rendszer esetleges  megsebzésével.  A kozossegitervezes.hu oldalon pár nap múlva várják az észrevételeket, javaslatokat.)

Bardóczi Sándor podcast kép: Sarkadi Péter

– hogy hogyan lehetne növelni a zöldterületek arányát (Zöldterületet beépíthetővé nyilvánítani a mai törvények alapján egyszerű, de fordítva egyből vagyonvesztésre hivatkozva nagyon nehéz a folyamat. A zöld vagyonnak jelenleg nulla az értéke a vagyonkönyvekben.  A zöld vagyonnak a fővárosi vagyonleltárban értéket kell adni – ez az egyik legfontosabb célja a főtájépítésznek)

– hogy mire használhatjuk a Budapest Fatár applikációt. (Ma a főváros tulajdonában/kezelésében 300.000 fa van, ebből 47.000 fát és 80.000 közparki objektumot tartalmaz a Budapest Fatár applikáció jelenleg. A kerületeknél 700.000 fa és sokkal több közpark van, az összesen 750 kisebb nagyobb zöldfelület döntő többsége kerületi, melynek adataival a tervek szerint folyamatosan bővülni fog az adatbázis.)

– hogy miben áll a (részvételi) közösségi tervezés A  kozossegitervezes.hu oldalon hat fővárosi park van, ahol jelenleg részvételi tervezés folyik: Gellért-hegy, Városmajor,  Horváth-kert, II. János Pál pápa tér, Nehru-part  Városháza park.
Hol áll most ez utóbbi átalakítása, melyre Karácsony Gergely választási kampányában ígéretet tett?

– és hogy miért a tájépítészetet választotta a Hajdúböszörmény környéki Pródi tanyavilág kertészkulák nagymama unokája.

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás