Hirdetés

Újabb ragadozó madarak estek illegális mérgezés áldozatául, a helyszín ezúttal a Csongrád-Csanád vármegyében fekvő Mórahalom. A 24.hu információi szerint a területen illetékes Kiskunsági Nemzeti Park kutyás keresőegysége eddig nyolc madár tetemét találta meg, a mérget csirkehúsba rejtve szórták szét a területen.

Egy gazdálkodótól érkezett bejelentés a Természetvédelmi Őrszolgálathoz április 20-án, hogy a területén járva elhullott ragadozómadarakat talált. A helyszínre érkezve az illetékes természetvédelmi őr két egerészölyv, két barna rétihéja és egy szarka tetemét azonosította. Az elpusztult madarak elhelyezkedése (eltérő fajú egyedek közel egymáshoz) és testhelyzete (görcsösen összeszorított lábak, hátravetett fej) arra utaltak, hogy mérgezés áldozatai lettek.

Másnap a nemzetipark-igazgatóság kutyás keresőegysége négy újabb barna rétihéja és egy egerészölyv tetemére bukkant.
A tíz védett ragadozó pénzben kifejezett természetvédelmi összértéke 375 000 Ft. A nyomok alapján a mérget csirkehúsba rejtve szórták szét a területen.
Mivel természetkárosítás bűncselekményének gyanúja merült fel, az ügyben eljáró hatóság a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőrkapitányság. A rendőrségi helyszínelést követően az ügyben ismeretlen tettes ellen indult nyomozás. További információk a park illegális madármérgezésekről szóló cikkében >>> 

madármérgezés Mórahalom. Barna rétihéja és egerészölyv tetemek 2023 ápr. 21. Fotó: Krnács György

Az elmúlt években gyakran érkezik hír hasonló esetekről, amikor az elkövető mérgezett csalit szór szét a területen. Ezzel aztán válogatás nélkül elpusztít minden, a húsból fogyasztó állatot a macskáktól, kutyáktól kezdve a rókákon ár a madarakig. Az elkövető ilyenkor akár négyféle bűncselekményt is elkövethet: méreggel való visszaélést, orvvadászatot, állatkínzást, és amennyiben áldozata fokozottan védett faj egyede, természetkárosítást.

Az eddigi legdurvább esetre 2021 őszén derült fény, ekkor Tura környékén 7800 hektáron több mint 110 114 elpusztult állatot találtak, köztük nyolc védett faj 93 egyedét. Három, fokozottan védett faj is érintett, két barna kánya, egy hamvas rétihéja és egy egymillió forint eszmei értékű rétisas is áldozatul esett, csakúgy mint több róka, kutya és macska.

Nyitókép: madármérgezés Mórahalom rendőrségi helyszínelés 2023 ápr. 21. Fotó Kis Viktor

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás