A rovat kizárólagos támogatója

A papírhulladék árak jelentősen csökkenhetnek a következő hónapban – figyelmeztet a Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete. Az e-útdíj bevezetése miatt növekvő szállítási költségek és a válság 2009-es évében tapasztalt tendenciák ismétlődése egymás hatását felerősítve hatnak a piacra, így a felvásárlási árak radikális visszaesésére kell számítani minden hulladéktípusnál.

A hulladékbegyűjtő, -kereskedő és -előkezelő vállalkozások egyik legjelentősebb érdekképviseleti szervezete szerint az elektronikus útdíj bevezetése érzékenyen érinti a magas fajlagos szállítási költségű szolgáltatást. A papírhulladéknak ugyanis alacsony a fajsúlya, egy kamionra legfeljebb 1-5 tonna fér fel és az út 50 %-át városon kívül teszik meg a járművek. – Az útdíj bevezetése miatt a tagvállalataink 15-30%-os költségnövekedéssel kalkulálnak, amire csak úgy tudnak fedezetet biztosítani, hogy a felvásárlási áraikat csökkentik – mondja Sárosi Eszter, a Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete (HOE) ügyvezető igazgatója.
Ez a költségnövekedés minden hulladékáramot érinteni fog, például az üveg-, a fém-, a fa- és a szállítási költségekre még érzékenyebb műanyaghulladékot is, de a kommunális hulladékszállítást is.

A szakemberek szerint önmagában az e-útdíj is elegendő kihívást jelentene az elkövetkező fél évre, hiszen az árcsökkenést mindig nehéz a hulladéktermelőkkel elfogadtatni. Azonban Haag János, az egyesület Papírhulladék Szakosztálya egyik tagjának ügyvezetője, európai adatokat elemezve a gazdasági válságot megelőző jelenségekre lett figyelmes. – A fogyasztás kismértékű, de folyamatos csökkenése, valamint a felhalmozott készletek növekedése miatt nyílik az olló. A jelenség azért aggasztó, mert a válság előtt pontosan ugyanezek a tendenciák voltak megfigyelhetők – magyarázza Haag János. A papírhulladék piac szereplői figyelmeztetik a hulladéktermelőket és kereskedőket, hogy nehéz időkre készüljenek, miközben abban bíznak, hogy az árzuhanás ezúttal nem lesz olyan tragikus mértékű, mint 2009-ben, amikor egyes minőségeket csak érték nélkül vettek át a papírgyárak.

A két hatás felerősíti egymást, így az átvételi árak zuhanására számíthatnak a nyár közepén a hulladéktermelők. Jóllehet, tőlünk nyugatabbra nem ismeretlen a szolgáltatási díj fizetése a szelektíven gyűjtött hulladék elszállítójának, átvevőjének a környezetbarát kezelés elvégzése érdekében, azonban a HOE a hazai sajátosságok miatt az ilyen esetben az illegális hulladéklerakás vagy kereskedelem erősödése miatt aggódik.

A HOE kezdeményezni fogja, hogy a hulladékszállítással foglalkozó cégek számára is biztosítson a Kormány a mezőgazdasági szállítmányozókéhoz hasonló e-útdíj kedvezményeket és ehhez kéri a környezetvédelmi igazgatás támogatását is. Szükség esetén az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség támogatásában is bízunk – olvasható a HOE mai közleményében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás