Hirdetés

Az Economist Intelligence Unit felmérésre szerint 2018-ban Bécs a világ legélhetőbb városa. Az első helyet Melbourne-től vette át.

Az osztrák főváros hét év után taszította le az ausztráliai Melbourne-t az első helyről azon a ma ismertetett listán, amit az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb nem befektetési banki jellegű elemző és előrejelző intézete készített. Az EIU az idén is 140 nagyváros életminőségét vizsgálta a politikai és társadalmi stabilitás, a közbiztonság, az egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és a környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából.
A cég ezekre számszerű minősítéseket ad, és összegzi különböző súlyozásokkal egy nullától százig terjedő indexben. A zéró osztályzat az EIU meghatározása szerint elviselhetetlen, a 100-as ideális életkörülményeket jelöl.

Ez az első alkalom, hogy európai város vezeti a rangsort.  A 10 legélhetőbb város:
1. Bécs, Ausztria  99,1 pont
2. Melbourne, Ausztrália 98,4
3. Oszaka, Japán  97,7
4. Calgary, Kanada
5. Sydney, Ausztrália
6. Vancouver, Kanada
7. Tokió, Japán
8. Toronto, Kanada
9. Koppenhága, Dánia
10. Adelaide, Ausztrália

Budapest a 34. helyen végzett a 140-es listán, ami igazán jó helyezés, ugyanis csak utánunk jön HongKong (35.), Washington (37.), Reykjavík (43.), Miami (45.) és London (48.).

A lista utolsó helyén 30,7 ponttal a szíriai háború sújtotta Damaszkusz végzett, előtte Dakka és a nigériai Lagos szerepel. Az utolsó tízben a pakisztáni Karacsi, Pápua Új-Guinea fővárosa, Port Moresby, Zimbabwe fővárosa, Harare, a líbiai Tripoli, a kameruni Douala, Algír, valamint Szenegál fővárosa, Dakar szerepel még- írta az index.

A teljes listát a Daily Mail cikkében nézheti meg.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás