A rovat kizárólagos támogatója

A zöldfelüleletek aránya, a közlekedés és a fenntarthatóság alapján Bécs nyerte el a világ legzöldebb városa címet. Az osztrák főváros olyan jelölteket utasított maga mögé, mint München, Berlin és Madrid. A napokban száz új fával zöldült a bécsi Neubau kerület.

Egy kanadai-amerikai tanácsadó cég, a Resonance Bécset választotta a világ legzöldebb városává. A nemzetközi Föld Napja ötvenedik évfordulója alkalmából elkészített “The World’s 10 Greenest Cities 2020” vagyis „A világ 10 legzöldebb városa 2020-ban” című ranglistán több mint száz jelöltből választották ki a legjobb tízet. Azok a városok kerültek fel a listára, akik egy fenntartható és zöldebb jövő felépítésén fáradoznak. A Resonance által összeállított lista olyan szempontokat vizsgál, mint nyilvános zöldfelületek aránya, megújuló energiaforrások használata, levegőminőség, a közösségi közlekedést használók aránya, egy főre eső vízfogyasztás, gyalogosbarát utak, újrahasznosítás és komposztálás, valamint az őstermelői piacok száma.
A lista megalkotásához a Resonance többek között nemzetközi és nemzeti statisztikákat, kérdőíveket, és ENSZ-adatokat használt fel. Bécs többek között a mobilitással és a közparkokkal kapcsolatos előremutató kezdeményezései miatt érdemelte ki az első helyet: például azzal, hogy a város közvetlen szomszédságában található a Donau-Auen Nemzeti Park, illetve azért, mert a lakosság közel fele rendszeresen igénybe veszi a közösségi közlekedést, ezzel pedig Bécs „az európai minta a közlekedésben”.

Bécs Neubau kerület faültetéses zöldítés. Kép: PID Christian Fürtner

A városi zöldfelületek növelése régóta célja a bécsi városvezetésnek, a jelen körülmények között pedig még inkább előtérbe kerülnek ezek a fejlesztések. Most Neubau kerület bővül száz fával, segítve a hőhullámok csökkentését és az oxigénellátás növelését.

A hetedik kerületi Neubau az egyik legsűrűbben lakott városrész Bécsben, a zöldfelületek aránya pedig csupán három százalék. Ez nemcsak nehézkessé teszi, hogy a lakók kiszabaduljanak a természetbe, de a nyári hónapokban a hőség is nehezebben elviselhető. A bécsi városvezetés most a kerület zöldítésébe fogott, melynek első lépése az faültetés, ezt idén meg is valósítják. A cél 2021-ig egy úgynevezett „hűsölő zóna” létrehozása a kerületben. A száz facsemetét olyan helyekre ültetik, ahol a leginkább pozitív hatással vannak a mikroklímára. Ebben városklíma-szakértő cégek modellei voltak a kerület  segítségére. A hűsölő zóna megvalósításához Neubau és Bécs Város vezetése elkészíttette a kerület klímavédelmi stratégiai tervét, melynek felelőse a várostervezéssel foglalkozó DnD.

A lehető legtöbb fa ültetésén kívül a cég a zöld virágágyások, világos és vízáteresztő burkolatok, széles járdák, fogyasztásmentes, beárnyékolt utcák, öntözött zöldfelületek és homlokzatzöldítések minél széleskörűbb használatát javasolja. Ezen kívül sok pad és ülőfelület, elegendő biciklitároló, vízzel való hűsítés és az építkezéseknél a zöld megoldások alkalmazása is szerepel a DnD tervezetében. A városvezetés  május folyamán értesíti a helyi lakosokat és cégeket a zöldítési terv első lépésekről.
Nyitókép: Zöld Bécs © Filmspektakel

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás