A rovat kizárólagos támogatója

Az elmúlt évben összesen 965,9 millió utast szállítottak a bécsi buszok, villamosok és metrók, az éves bérlettel rendelkezők száma pedig egy év alatt 40 ezerrel nőtt. Vagyis már 822 ezren használják napi 1 euróért az osztrák főváros tömegközlekedési eszközeit.

Fantasztikus évet zárt 2018-ban a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien: ötödik éve emelkedett az utasok száma és tovább nőtt az éves bérlet népszerűsége is. Ez azt jelenti, hogy a bécsi buszokon, villamosokon és metrókon naponta átlagosan 2,6 millió ember utazott, ami éves szinten 965,9 millió utast jelent. Nőtt az éves bérlettel rendelkezők száma is. Az előző évhez képest 40 ezerrel több bécsinek, összesen 822 ezer embernek volt éves bérlete, amivel napi 1 euróért használhatják a tömegközlekedési eszközöket.

Csaknem egymilliárdan utaztak tavaly a bécsi tömegközlekedési eszközökön

Nem változott viszont a buszt, villamost, metrót választók  aránya – ez 2018-ban továbbra is 38% volt a többi közlekedési eszközhöz képest. Ulli Sima, a város tömegközlekedésért felelős városi tanácsnoka elmondta, hogy a pozitív eredmények ellenére idén sem ülnek a babérjaikon, hanem 435 millió eurót fordítanak a bécsi tömegközlekedés fejlesztésére. Többek között modernizálják az autóbusz- és villamosflottát, metróállomásokat és síneket újítanak fel és tovább építik az U2xU5-ös metrót. Klimatizálják az U6-os metró szerelvényeit és a meglévő 13 ezer mellé további 600 biztonsági kamerát szerelnek fel a járművekbe és az állomásokon.

Tavasszal történelmi pillanathoz érkezik a Wiener Linien: forgalomba áll a két önvezető e-busza, hogy Bécs új városrészében, Seestadt Aspernben menetrend szerint szállítson utasokat. 

Mobilitási pont segíti az átszálló utasokat Bécsben

Mobilitási pont segíti az átszálló utasokat Bécsben

2018 szeptember közepén üzembe helyezték az osztrák főváros első mobilitási pontját, ahol a tömegközlekedési eszközökről leszállók egy helyen bérelhetnek közösségi kerékpárt vagy autót, rendelhetnek taxit vagy tölthetik fel az elektromos autójukat.

Az U3-as metró simmeringi végállomásánál adták át az osztrák főváros első mobilitási pontját, a WienMobil-Stationt, ahol közösségi kerékpárt, autót vagy teherbiciklit bérelhetnek a metróról leszálló utasok, de hívhatnak taxit vagy feltölthetik az elektromos autójukat is. Akik saját kerékpárt használnak, azoknak zárható biciklitárolók és biciklipumpa könnyíti meg az életét.

 

Kapcsolódó anyagok:

Másképpen értelmezik az okos várost Bécsben és Budapesten

A bécsi biciklisek negyede télen is teker

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek