A rovat kizárólagos támogatója

2018-ban is Bécs a világ legélhetőbb városa. Az osztrák főváros immáron kilencedik alkalommal került a Mercer előkelő listájának élére. A migránsokkal riogató Lázár János figyelmébe ajánljuk, hogy Budapest a lista 76. helyén található.

Sehol máshol nem olyan jó élni, mint az osztrák fővárosban – erre a következtetésre jutott újra a Mercer nemzetközi tanácsadócég. A felmérés a világ összesen 231 városának életminőségét vizsgálta 39 kritérium alapján, köztük az oktatás, a kultúra, a közlekedés, a közbiztonság, a lakáspiac és az egészségügy helyzetét, a politikai stabilitást, a környezet védelmét.

A tanácsadócég honlapja Bécsben leginkább a közbiztonságot, a jól kiépített közösségi közlekedési rendszert, a kulturális intézményeket és a számos szabadidős programlehetőséget emelte ki, mint követendő példát. Budapest a lista 76. helyén található, közvetlenül Ljubljana és Abu Dhabi között, megelőzve Pozsonyt, Varsót, Zágrábot és Bukarestet.

Mielőtt még az eredményeket az igencsak öngóllá silányult migránsozó Lázár János videót készítő kormánypropaganda a  nemzetközi Soros kampány részének magyarázná, nem árt tudni, hogy a nemzetközi tanácsadócég felmérése 98 százalékban független intézmények és hivatalok adatai alapján készül, a maradék 2 százalékot a városban élő külföldiek véleménye teszi ki a szavazásnál.

A cég ranglistáján az első tíz nagyváros között nyolc európai található: Németország és Svájc három-három várossal áll az élmezőnyben, Új-Zéland, Kanada és Ausztrália pedig egy-egy várossal került a top tízbe.  A második helyen Zürich szerepel, a harmadikon Auckland és München osztozik. A kanadai Vancouver az észak-amerikai kontinens legélhetőbb metropolisza.

Ázsiában a 25. helyen álló Szingapúr, Latin-Amerikában pedig a 77. helyen szereplő Montevideo a térség listavezetője. Afrikában a 89. helyen álló Durban a legjobb. London az előző év óta egy helyet csúszott vissza, így most a 41.

A tanácsadó cég honlapja szerint Budapest a 76. helyre került. A kelet-európai régió legélhetőbb öt városa között Prága (69.) és Ljubljana (75.) után a harmadik, Pozsony (80.) és Vilnius (81.) követi.  A jelentés szerint az elmúlt húsz évben a legtöbb kelet-európai nagyvárosban javultak az életkörülmények. „A megnövekedett életszínvonalnak, a versenyképes munkaerőpiacnak és a tehetségeknek köszönhetően sok ilyen város vált vonzóvá a multinacionális vállalatok számára" – mondta Martine Ferland, a Mercer európai és csendes-óceáni térséggel foglalkozó elnöke, egészségügyi társelnöke. A ranglista alján immár egy évtizede Bagdad ragadt le, ami idén a 231. A polgárháború sújtotta szíriai Damaszkusz hat hellyel előzi meg az iraki fővárost.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás