A rovat kizárólagos támogatója

Párt kapott a Nyíregyházi Állatparkban élő szumátrai tigris hím. A nőstény a nemzetközi fajmegmentési tenyészprogram keretében Hollandiából érkezett a nyírségi állattársához.

A Nyíregyházi Állatpark nagymacska gyűjteménye páratlan, hiszen csak tigrisből 4 alfajt mutat be. A ritka és különleges csíkos macskák közül a szibériai, a fehér színű bengáli s a maláj már párban élt itt, de a tavaly érkezett szumátrai tigrishez – mely a legritkább közülük -ez idáig egyedül volt – írta az állatkert a közösségi oldalán.

A nemzetközi fajmegőrzési tenyészprogram keretében érkezett 2 éves holland nőstény ma fedezte fel először a külső kifutót—s természetesen, ahogy megszokta azt, összeengedjük a nálunk 1 éve élő 5 éves hímmel. A nagymacskák összeszoktatásával előre láthatólag nem lesz gond, hiszen rácson keresztül már egymáshoz dörgölőznek. Giora a hímre nagy feladat vár, hiszen alfaja a kihalástól közvetlen veszélyeztetett, így remélhetőleg Larával hamar összeszokik s dinasztiát alapít Nyíregyházán.

A macskafélék családjának jól ismert ragadozói közül a tigris a legnagyobb és legerősebb. A tigris egyike azoknak a veszélyeztetett állatfajoknak, melyeket az ember csaknem a teljes kipusztulás szélére sodort. Kilenc alfaja közül három ( bali, kaszpi és jávai) mára teljesen kipusztult, s a többit ( szibériai, bengáli, indiai, dél-kínai,maláj és szumátrai) is veszélyeztetetté nyilvánították a szakemberek.

A szumátrai tigris (Panthera tigris sumatrae) a ma élő legkisebb és legdélebbre élő tigrisalfaj. Vadon élő egyedei kizárólag az Indonéziához tartozó Szumátra szigetének alacsonyan fekvő területein és hegyi erdőségeiben fordulnak elő. Magányosan vadásznak, zsákmányuk főként a közepes termetű növényevők közül kerül ki.

 

MTI Fotó: Balázs Attila

MTI Fotó: Balázs Attila

Az állatok a természetes élőhelyeik elpusztítása és az orvvadászat miatt kerültek a súlyosan veszélyeztetett fajok közé. Míg az 1970-es években a szabadon élő állatok számát 1000 egyed körülire tették, 1996-ban a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) nagyjából 250-re becsülte a szumátrai tigrisek számát. Jelenleg mindössze 400 példány él szabadon, míg a világ állatkertjeiben kb. 300.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek