A rovat kizárólagos támogatója

Bécs megelégelte, hogy szanaszét hevernek a kölcsönkerékpárok a városban és szigorú szabályozásra szánta el magát. A kölcsönzőcégeknek megadott határidőn belül el kell szállítaniuk a meghibásodott, vagy rossz helyen leállított kerékpárokat, különben akár 700 euró bírság is kiszabható rájuk.

Az utóbbi hónapokban elharapózott a kölcsönbringa-probléma Bécsben.
Egyre több panasz érkezett rossz helyen leállított vagy meghibásodott kerékpárokra, melyeket az üzemeltetők nem szállítottak el időben. Hogy az idei bringaszezonban már ne heverjenek szanaszét a dokkoló állomás nélkül kölcsönzött biciklik, Bécs város egy szigorú rendeletben szabályozza ezek üzemeltetését.

A kerékpárkölcsönző cég hétköznapokon 6 és 18 óra között például a bejelentést követően négy órán belül köteles elszállítani a meghibásodott, valahova ledobott bicikliket. Hétvégén pedig 12 óra a türelmi idő. Az új szabályozás szerint Bécs zöldfelületein eleve nem szabad letenni a bringákat, kivéve, ha azokat az erre kijelölt tárolókba, vagy a városszerte kihelyezett mobil kerékpártárolókba teszik.

Olyan útszakaszon vagy járdán sem szabad őket leállítani, ahol akadályozzák a forgalmat. Amennyiben az üzemeltető cégek nem felelnek meg ezeknek a követelményeknek, akkor akár 700 eurós bírságot is kiszabhatnak rájuk. Új szabályok vonatkoznak a kölcsönző cégekre is, akiknek mostantól bécsi székhellyel kell rendelkezniük. A cégek maximum 1.500 kerékpárt üzemeltethetnek, melyeket egyenként akkreditáltatniuk kell. A bicikliket sorszámozzák és a cég ügyfélszolgálati telefonszámát is könnyen látható helyen kell feltüntetni rajtuk. A rendelet két hónap múlva lép érvénybe.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás