A rovat kizárólagos támogatója

A Bio Forschung Austria látogatóközpontjában megnyílt Ausztria első Gyökérarénája, ahol most már a föld alá is benézhetnek az érdeklődők. Megleshetik például, hogy víz és tápanyag után akár két méter mélyre is lehatol egy egyszerű retekpalánta gyökere. A Sokszínűség kertjében a növény és állatbarátokat okítják.

Igazi világújdonságot próbálhat ki, aki ellátogat a Bio Forschung Austria látogatóközpontjába, Bécsbe. A napokban adták át ugyanis Ausztria első Gyökérarénáját (Wurzelarena), ahol a föld alatti világba pillanthatnak be az érdeklődők. Az aréna tulajdonképpen egy 2,5 méter mély gödör, amelyet három méter hosszan üvegtáblák szegélyeznek, így a benne állók a talajban zajló életet vehetik szemügyre anélkül, hogy megzavarnák azt.

A Gyökéraréna előtt a Sokszínűség kertje terül el, ahol évente mintegy kétszáz zöldségfajtát termesztenek. Most például 40 különböző burgonya- és 25 paradicsomfajta vár kóstolásra. De az érdeklődők olyan egzotikumokkal is megismerkedhetnek mint az agretti (sófű), a csicsóka vagy az inkagumó. Az egykori sufniból kialakított látogatóközpontban azonban nem csak kóstolgatni lehet, a kertbarátok mikroszkópon keresztül megcsodálhatják a komposztban előforduló állatkákat, talajminták nitráttartalmát állapíthatják meg vagy előadásokat hallgathatnak.

Bio Forschung Austria bécsi "Sokszínűség kertje"Bio Forschung Austria bécsi "Sokszínűség kertje"

Természetesen tippeket is kaphatnak, miként tehetik élhetőbbé a gyíkok, békák, madarak és pillangók számára a saját kertjüket, vagy milyen virágok ültetésével kínálhatnak terített asztalt a méheknek.

a Bio Forschung Austria bécsi gyökérarénájaa Bio Forschung Austria bécsi gyökérarénája

A biológiai földművelést és növénytermesztést kutató Bio Forschung Austria közhasznú társaság projektjét az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében az Európai Unió, Steiermark, Bécs Városa és Magyarország finanszírozta.


A Körös-Maros Nemzeti Park szarvasi Anna-ligeti bemutató központjának tanösvényén is van egy talajéletet bemutató állomás.
Ha már járt hasonló "létesítmény"-ben, írja meg alul a facebookon.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek