Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Fantasztikus tengerparti strandjával, a Copacabanaval vagy a Corcovado hegyen lévő Krisztus szoborral Rio az álmok városa – volt. Bűnözés, lerobbant infrastruktúra, sportra elpazarolt milliárdok.

Brazília 2014-ben foci vébét, Rio pedig 2016-ban olimpiát rendezett, tehát özönlöttek a turisták. De 2016 óta Rióban 16 nagy szálloda zárt be. Akkor, az olimpia évében 85 ezer fős plusz rendvédelmi dolgozót vezényeltek a városba, hogy a turisták biztonságban érezhessék magukat. Az olimpiának vége lett, az extra rendőri különítmény távozott. A drogkereskedelemből élő bűnbandák visszatértek. 2017-ben Rióban 6730 ember lett gyilkosság, vagy rendőri erőszak áldozata. A múlt évben a rendőrség végrehajtott egy nagy akciót a bűnbandák ellen, 4200 fős különleges erőt vezényeltek Rióba. Valamelyest sikerült visszaszorítani a bandákat, de a brutális utcai tűzharcoknak rengeteg civil áldozata is volt, őket a célt tévesztett golyók ölték meg.

Tavaly a riói szállodák foglalási mutatója 64 százalékra csökkent. 2012-ben ugyanitt a foglalási index  82 százalékos volt. Közben például a 2012-ben olimpiát szervezett London hasznosítani tudja a játékokra létrehozott létesítményeket. A londoni sportrendezvények naptára évekre előre betelt, az olimpia óta 25 nagy sporteseménynek ad otthont a brit főváros, és ezzel hasznosítani tudja az olimpiára épített létesítményeket. De Rióban semmilyen jelentős sportesemény nem lesz a következő években. Vagyis, amit az olimpiára felépítettek, az ugyanúgy szétrohad, mint a 2004-es olimpiának otthont adó Athénban. És közben az idegenforgalmi környezet tovább romlik.

Jelenleg Rio de Janeiro hivatalos adóssága 5 milliárd dollár, holott a nagy sportesemények előtti optimista kalkulációk hatalmas bevételeket jeleztek.

A kiadások messze meghaladták a befolyó pénzt, Brazília egészében és különösen az olimpiát rendező Rióban. És most itt a kaotikus belpolitikai háttér: az elnökválasztás fő esélyesének tűnt jelölt, a korábban korrupció miatt elítélt Lula da Silva a börtönből kampányolt. De most, a legfrissebb bírósági döntés szerint, kizárták az elnöki versenyfutásból. Persze ellenfelei sem vasárnapi iskolások. Közben a bűnözés egyre inkább megbénítja Latin-Amerika nagyhatalmát, amely pár éve még ígéretes fejlődési tendenciákat jelzett. Hogy mi lesz a folytatás, az még rejtély, de egy ekkora ország gazdasági csődje az egész világgazdaságra hatással lehet- írta a HVG.HU.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás