A rovat kizárólagos támogatója

Hamarosan Kenya mind az 52 nemzeti parkjában szolgálatba állítják a pilóta nélküli repülőgépeket, melyek az orvvadászok ellen folytatott küzdelmekben rendkívül hatékony eszköznek bizonyultak.

A Tsavo Nemzeti Parkban lefolytatott kísérleti időszak során a drónok segítségével állítólag 96%-al sikerült csökkenteni az orvvadászok által elkövetett mészárlások számát, így a kormány számára egy percig sem volt kérdés, hogy az új technológiát széles körben alkalmazzák. Hatékony intézkedésekre nem csak Kenyában, de egész Afrikában égető szükség van, hiszen a vadorzás 2013-ban újabb rekordszintre nőtt a fekete kontinensen: az orvvadászok tavaly 30 ezer elefánttal és 950 orrszarvúval végeztek.

Paul Udoto, a Kenyai Vadvédelmi Szolgálat szóvivője arról számolt be, a kísérleti műveletekben a kenyai rendőrség, a nemzeti hírszerzési ügynökség és az Interpol emberei vettek részt, de ugandai és tanzániai megfigyelők is érkeztek. A drónok a tesztüzem során hihetetlen sok vadorzót füleltek le útközben, megelőzve ezzel több száz védett állat lemészárlását. A 103 millió dolláros beruházásokat követően a pilóta nélküli repülők 24 órás megfigyelési szolgálat alá vonhatják az érintett területeket, a projekt költségeibe több külföldi ország kormánya, így Amerika, Hollandia és Kanada is beszáll.

elefántmészárlás elefántmészárlás
A képre kattintva galéria nyílik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az elefántagyarra és az orrszarvútülökre, valamint az oroszláncsont iránt óriási a kereslet az ázsiai piacokon, a szervezett bűnözés pedig a hatalmas nyereség miatt szisztematikusan vadászik veszélyeztetett állatokra, lévén sok száz millió eurós üzletről van szó. A drámai helyzetre való tekintettel az Interpol és az ENSZ szervezett bűnözés elleni hivatala (UNODOC) közös csapatot állított fel az orvvadászok visszaszorítására. Kenyában jelenleg 975 hivatásos vadőr dolgozik, számukat a következő hónapokban 1200-ra növelik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek