A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: GreenProfit

Az új éghajlatváltozási előrejelzések sokkal sötétebb képet festenek, mint azt a korábbi tanulmányokban leírták. Elveszíthetjük a madarak 83%-át, a kétéltűek 66%-át és 70%-os korallpusztuláshoz vezethet a felmelegedés.

Ahogy ezt eddig is tudni lehetett, a bolygónk növény-és állatvilágának nagy része nem fog tudni lépést tartani a melegedő világgal, így a most még nem-veszélyeztetett fajokat is könnyen a kihalás veszélye fenyegetheti a jövőben.  Az elkövetkezendő 35 év felmelegedési előrejelzése a 0,8 és a 2,6 Celsius fok között mozog, attól függően, hogy milyen intézkedések fognak történni a felmelegedés megállítására.

Az International Union for Conservation of Nature munkatársai olyan fajokat tanulmányoztak, melyek még nem szerepelnek az IUCN Vörös Listáján. A felmelegedés hatására nagy valószínűséggel a globális hőmérsékletemelkedéssel párhuzamosan egyre több faj fog felkerülni majd a Vörös Listára.

Az IUCN kutatói 16.857 fajt, pontosabban madarak, kétéltűek és korallok alkalmazkodó képességét modellezték. A kutatók szerint a globális felmelegedés nagy vesztesei ezek a fajok lesznek. Az IUCN kutatói az elemzésekkor figyelembe vették a felmelegedés mostani mértékét, a biológiai, és az ökológiai jellemzőket és az egyes fajok érzékenységét a felmelegedésre, továbbá, hogy mennyire tudnak alkalmazkodni a változásokhoz a természetes élőhelyükön.  A kutatók megdöbbentő eredményre jutottak, a most még nem veszélyeztetett madarak 83%-a, a kétéltűek 66%-a és a korallok 70%-a fog a kihalás szélére kerülni, mert nem tudnak alkalmazkodni a melegedő földi klímához.

A madarak leginkább az Amazonas-medencében, Kelet-Dél-Amerikában, Európában, a Kongó-medencében, Észak-Amerikában, Észak-és Közép-Ázsiában és Ausztráliában vannak legjobban kitéve a klímaváltozásnak. A leginkább veszélyeztetett kétéltűek pedig az Amazonas-medencében, Eurázsia, Dél-Észak-Amerikában, Közép-Amerikában Madagaszkáron találhatóak. A korallok pedig a Karib-térségben, továbbá a Dél-Vörös-tengeren vannak leginkább veszélyeztetve – írják a kutatók.  Wendy Foden, az IUCN Global Species Program vezetője szerint, ezek az adatok sokkoló mértékűek. A kutatás elkezdésekor ők sem gondolták, hogy ennyi fajt és ekkora területen fog érzékenyen érinteni a felmelegedés.  Az IUCN tanulmánya a PLOS One érhető el.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás