A rovat kizárólagos támogatója

A klímaváltozás ténye világos, részben emberi tevékenység következménye, felmelegedés vagy lehűlés egyaránt bekövetkezhet. Ebben az évszázadban azonban gyökeres változásra számíthatunk.

A Pannon Egyetem föld- és környezettudományi tanszékének vezetője, dr. Gelencsér András egy angol mondást idézett: az éghajlat az, amit várunk, az időjárás meg amit kapunk. Mára kezd tartalom nélkülivé válni az éghajlat fogalma, hiszen nem tudjuk, mit várjunk. Persze régebben is voltak szélsőségek, a mostanihoz hasonló enyhe télre jól emlékszik Urbán Gyuláné, a Völgyikút utcai idősek otthona lakója. Nagyobb telekre, gyermekkorából pedig térdig érő hóra emlékszik a 80 éves Kovács Imre, s úgy látja, a négy évszakból már csak kettő maradt.

Pedig a Föld történetében az átlaghőmérséklet körülbelül hat Celsius-fokkal volt már a jelenleginél alacsonyabb (karbonkor) és magasabb (krétakor) is. Kimutatható, hogy a Föld legújabb korában 100 ezer éves ciklusokban az átlaghőmérséklet 12 Celsius-fokos különbséggel változik (a légkör szén-dioxid-tartalmával szinkronban) – ad rövid áttekintést Gelencsér professzor. Ezek pontos okát nem ismerjük, ám a trend alapján egy ideje lehűlésnek kellene következnie. A hőmérséklet szintje azonban az emberiség számára kedvező módon megrekedt. A tanszékvezető kiemeli, hogy az ipari forradalomhoz képest mért karbontöbblet fele az ipari forradalom előtti időszak mezőgazdasági célú földhasználat-változásának eredménye – tehát nem ipari eredetű! Az üvegházhatású gázok tartózkodási ideje 200 év, ezért ha drasztikusan visszafognánk üvegházgáz-kibocsátásunkat, egy ideig akkor is folytatódna a melegedési trend.

– A városok mikroklímáját a beépítettség a globális körülményekhez képest sokkal inkább befolyásolja – hangsúlyozza Gelencsér professzor. – Azt azonban nem tudjuk, milyen átfogó természeti visszacsatolási folyamatok működnek. Elviekben elképzelhető, hogy a túl intenzív – száz év alatt egyes forgatókönyvek szerint két-három, de nem kizárt a hatfokos – hőmérséklet-emelkedés viszonylag gyors lehűlést indít be.

– Ez már többször, emberi beavatkozás nélkül is előfordult a Föld történelmében, amit nem tudunk előre jelezni, de az biztos, hogy ebben az évszázadban valami nagy dolog történik – mondta zárszóként Gelencsér András.

Kapcsolódó anyagok:

Riasztó megállapítások a klímaváltozásról

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás