A rovat kizárólagos támogatója

Közös érdek a lámpa hulladék szelektív gyűjtése. Az Electro-Coord Magyarország legfrissebb kampányában arra hívja fel a lakosság és a villanyszerelők figyelmét, hogy a kijelölt gyűjtőpontokon, illetve gyűjtőpartnereknél szabaduljanak meg a hulladék fényforrásoktól.

Dr. Kovács Béla, az Electro-Coord ügyvezetője szerint, különösen fontos a lakosság körében tudatosítani, hogy a veszélyes anyagokat is tartalmazó energiatakarékos égők és lámpák nem kerülhetnek a kommunális hulladékba!

Magyarországon 14 ezer ponton gyűjtik elkülönítetten ezen speciális elektromos és elektronikai hulladékokat. A lámpák anyaga 85%-ban újrahasznosítható. Magyarországon jelenleg az eladott lámpák 60%-a visszakerül hozzánk, de az a célunk, hogy 2019-re az arány 70-80% legyen. A hazai visszagyűjtési és újrahasznosítási rendszer kiépült, így bárki felelősen külön gyűjtheti az izzó- lámpa és fénycső hulladékot.

A lámpák szelektív gyűjtésének jelentőségére hívta fel a figyelmet Nagy János, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társaságának elnöke is, aki a „Közös érdek a lámpa hulladék szelektív gyűjtése” akció nyitó eseményeként jelképesen elhelyezte a idei kétmilliomodik lámpát a szelektív lámpa gyűjtőkonténerben. Az Electro-Coord számításai szerint ugyanis 2017-ben a szelektíven visszagyűjtött lámpák száma elérte a kétmillió darabot. Ahhoz azonban, hogy a keletkező lámpahulladék tervezett arányát (2017-ben 60 százalék) hasznosítani tudjuk, a lakosság és a villanyszerelők aktív részvételére van szükség az év hátralévő részében is.

A megfelelő visszagyűjtés és korszerű újrahasznosítás hatalmas mennyiségű hasznos újrahasznosítható anyagot – elsősorban üveget és fémet – biztosít az ipar számára. Nem véletlen hát, hogy az Electro-Coord a „Közös érdek a lámpa hulladék szelektív gyűjtése” névre keresztelte a 2017-es programját. A világítástechnikai hulladékok gyűjtését végző cég az országos kampányban a fényforrások szelektív gyűjtésére hívja fel a figyelmet, a programot a leglátogatottabb 700 gyűjtőponton népszerűsítik plakátkihelyezéssel és szórólapozással, illetve gyárlátogatást szerveznek középiskolásoknak a mezőkovácsházi feldolgozó üzembe.

Fénycső újrahasznosító üzem Mezőkovácsházán Fénycső újrahasznosító üzem Mezőkovácsházán
A képre kattintva galéria nyílik.

 

 

A társaság árbevétele tavaly 479 millió forint volt, az azt megelőző évben pedig 436 millió forint, 4 állandó alkalmazottja van.

Kapcsolódó anyagok:

Mi lesz a használt fényforrásainkkkal?

A LED lámpák térnyerése a világítástechnikában

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás