Hirdetés
MTI Victoria

A hajók ballasztvizével a Seychelle-szigetek környéki vizekbe került tengeri organizmusok fenyegetik az indiai-óceáni szigetek kényes ökológiai egyensúlyát, és kárt okoznak az ország jelentős gazdasági ágának, a halászatnak.

A környezetvédők apró mohaállatokat (Bryozoa) fedeztek föl a szigetvilág főszigete, Mahe partjai mentén, amiből esetleg az következik, hogy ezeknél is károsabb, nem őshonos élőlények – rákok, békák – jelenhetnek ott meg, kárt okozva a halállományban. A kutatók a Seychelle-szigetek vizében három különböző mohaállatfajt fedeztek fel, amelyek lánckolóniákban élnek.

A Bryozoákat olyan teherhajók hozták magukkal rakodóterükben, amelyek különböző árukat hoznak az importfüggő szigetországba. A kikötőben a hajó tengervizet szivattyúz a rakodótérbe, hogy kiegyensúlyozza terhét, majd a vizet visszanyomják a tengerbe, ezzel a rakodótérben maradt, máshonnét származó organizmusok is kiürülnek.

Az IUCN 12 hónapos programot indított a Seychelle-szigeteki tengerkutató intézettel közösen annak felmérése végett, milyen mértékben sújtják a behurcolt organizmusok a szigetvilág vizeit.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás