A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az egyetem honlapján publikált tanulmány szerint a Yorkshire partjaihoz közeli vizekben végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy az oleamid nevű adalékanyag hatására emelkedik a remeterákok légzésszáma, ami izgatottságot jelez. Ez az anyag bizonyos rovarfajoknál a szexuális viselkedés irányításában szerepet játszó feromonként ismert.

„A kutatásunk rámutatott, hogy az oleamid vonzza a remeterákokat” – mondta Paula Schirrmacher doktoranduszjelölt, a kutatócsoport tagja. A szakember szerint az oleamid rettentően hasonlít az olajsavra, amely az ízeltlábúak bomlásakor felszabaduló anyag. Dögevők lévén a remeterákok táplálékforrásnak nézhetik az oleamidot és hosszú utat tehetnek meg a zsákmány reményében, ám végül csak műanyagra bukkannak.

A szakemberek azt is vizsgálták, hogy a remeterákok miként észlelik a szagokat az elsavasodott óceánban, és megállapították, hogy a 2-fenil-etil-amin (PEA) nevű anyag vonzza őket. A PEA a ragadozók jelenlétére figyelmezteti az emlősöket és egyéb tengeri teremtményeket, és hatóereje felerősödhetett az elsavasodott óceánban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás