A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A méhek titokzatos életét megfigyelő program kezdődött Londonban. Időjárásnak ellenálló, színes számozott címkével ellátott több száz méhet bocsátottak szabadon a Queen Mary Egyetem tetejéről biológusok.

A program célja, hogy megfigyelhessék és adatokat gyűjthessenek a méhek titokzatos életéről a brit fővárosban. A szakemberek egyben arra bátorították a lakosságot, hogy jegyezzék fel, hány számozott méhet láttak kertjükben, teraszukon, és küldjenek fotókat róluk, valamint a brit főváros leginkább méhbarát kertjeiről.

A Londoni beporzók nevű projekt célja, hogy megtalálják a méhek legkedveltebb helyeit, legkedveltebb virágjait a brit fővárosban – adta hírül a phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportál.

Most ötszáz számozott méhet bocsátottak szabadon, és még több százat fognak minden egyes héten a következő egy hónapban. Lars Chittka projektvezető elmondta, hogy a "rendszámtáblával ellátott" méhek lehetővé teszik mindenki számára, hogy saját tudományos munkát folytasson és kérdéseket tegyen fel a méhek viselkedéséről". Például az érdeklődők megfigyelhetik, hogy visszatér-e az adott méh a teraszukra, feljegyezhetik azt, hogy ez mely napszakban történt, hányszor tért vissza és milyen virágot részesít előnyben – magyarázta. Chittka közölte, a szakemberek a projekttől azt is remélik, hogy a kerttulajdonosok körében nőni fog a méhek megbecsülése.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás